Objavljeno

Nova knjiga donosi uvid u korespondenciju Irene Vrkljan

Naklada Ljevak objavila je knjigu Pisma Ireni koju su priredile povjesničarka umjetnosti Sandra Križić Roban i urednica Nives Tomašević, svjedočanstvo hrvatske kulture i umjetnosti 20. stoljeća kroz pisma koja su Ireni Vrkljan pisali neki od njezinih najpoznatijih dionika.

Irenu Vrkljan poznajemo kao autoricu koja je inaugurirala autobiografsko pismo hrvatske književnosti kraja 20. stoljeća i početka 21. stoljeća, od Svila, škare preko Marine ili o biografiji do Pisma u pismu te Rastanka i potonuća, knjige koja se čita kao čudesna posveta starosti. Autorica izuzetno bogata opusa, aktivno je sudjelovala u kulturnom i društvenom životu, prijateljujući s brojnim umjetnicima, kazališnim djelatnicima, književnicima.

U knjizi Pisma Ireni, uz poveći pogovor Sandre Križić Roban, bit će prikazani mnogobrojna pisma, crteži i razglednice koje su Ireni upućivali njezini prijatelji. Tako će se u knjizi naći pisma Bele i Miroslava Krleže, Marka Ristića, Vlade Kristla, Miljenka Stančića, Stanka Lasića, Gabrijela Stupice, Ljube Jovića, Tonka Šoljana, Ivana Picelja, Zlatka Boureka i mnogih drugih koji su ostavili velik trag u hrvatskoj književnosti i umjetnosti. U tim pismima saznat ćemo i neke druge osobine naše vrhunske književnice te upoznati godine kada je naša hrvatska kultura bila u najvećem zamahu. U svim tim dokumentarnim prilozima upoznat ćemo se s mnogim estetskim, umjetničkim, a ponekad i ideološkim odrednicama i kontroverzama dvadesetog stoljeća.


Povezano