Objavljeno

Norveška postaje četvrta zemlja u Europi koja uvodi model rodnog samoodređenja

Za norveške trans aktiviste 6. lipnja 2016. datum je koji će svakako ostati upamćen, budući da je parlament napokon izglasao dugo očekivane zakonske promjene u postupku priznavanja roda. Trans osobama starima 16 i više godina samodefinirani rod će biti pravno priznat bez potrebe za sterilizacijom.

Norveška se ovom odlukom priključila Danskoj, Malti i Irskoj koje već imaju ovakve zakone. „Povećanje trenda ka sigurnom i dostupnom procesu priznavanja roda, i model koji osnažuje prava trans osoba, razlog je za sljavlje“, komentirala je Joyce Hamilton iz ILGA-e.

Te su reforme temeljene na principu samoodređenja, a stručna radna skupina predložila  ih je u travnju 2015. godine. Ministarstvo zdravlja na temelju toga je sastavilo prijedlog zakona koji je usvojen sa 79 glasova ‘za’ i 13 ‘protiv’.

U skladu s zakonskim izmjenama od trans osobe neće morati prolaziti kroz nikave dodatne procedure kako bi im rod bio pravno priznat, a djece i mladi stari između 6 i 15 godina zahtjev će moći podnijeti uz dozvolu roditelja.

„Preduvjeti poput medicinskih intervencija, prihijatrijskih dijagnoza i sterilizacije, trebaju ostati u povijesti. Parlamentarni zastupnici/e koji su danas podržali samoodređenje postavili su snažan primjer koji njihove kolege/ice diljem kontinenta mogu slijediti“, kazao je Brian Sheehan iz ILGA-e.

Koliko god zadovoljni bili ovom odlukom, norveški aktivisti i aktivistkinje ističu da reforma nije uklonila dobna ograničenja, a ne dotiče se niti nebinarnih odraslih odoba i djece. ILGA-Europe


Povezano