Objavljeno

Norveški spomenik vješticama ubijenima prije 400 godina

Vardø, grad poznat kao vještičja prijestolnica Norveške i mjesto najbrutalnijih europskih progona vještica, izgradio je modernistički spomenik posvećen uspomeni na žene i muškarce koje/i su spaljene/i ili mučene/i na smrt uslijed optužbi za vračanje.

U tom je malom ribarskom selu između 1593. i 1692. godine održano više od 140 suđenja vješticama na kojima je najmanje 91 osoba proglašena krivom, piše The Daily Beast. Taj broj možda nije toliko velik kao u ostalim dijelovima Europe gdje je više od 40.000 ljudi optuženo za vračanje tijekom 17. i 18. stoljeća, no to se izrazito odrazilo na rijetko naseljenu Norvešku.

Trećina suđenja odnosila se na domorodački narod Sami koji su budili sumnju svojim tradicionalnim ritualima liječenja, a budući da su žene mnoge mjesece provodile same dok su im muževi bili u ribolovu pojavila se teorija da su počinile preljub s demonima. Suđenja su detaljno zabilježena i pružaju uvid povjesničarima u okolnosti okrutna lova na vještice.

Geografska udaljenost vjerojatno je utjecala na bijes kojim su u sjevernoj Norveškoj progonjene vještice. Povjesničarka Liv Helene Willumsen u razgovoru za Deutsche Welle kaže da je postojala teorija da zlo dolazi sa sjevera i da se ulaz u pakao nalazi ondje. U Europi se vjerovalo da su sjevernjaci skloniji vračanju i zlu.

Godine 2011. žrtve su dobile službeno priznanje. Spomenik Steilneset Memorial otvorila je norveška kraljica na mjestu gdje su navodne vještice pogubljene, a osmislilo ga je dvoje svjetski poznatih umjetnika, švicarski arhitekt Peter Zumthor i francusko-američka umjetnica Louise Bourgeois.

Zumthorov Hodnik sjećanja čini dugački hodnik ispunjen s 91 svjetiljkom. Svaka svjetiljka osvjetljava prozor i plaketu koja priča priču o ubijenim muškarcima i ženama i njihovim svjedočanstvima sa suđenja. Zumthor spomenik opisuje ovim riječima:  “Rezultat se sastoji od linije, koja je moja, i točke, koja je njezina. Louiseina instalacija govori o spaljivanju i agresiju, a moja o životu i emocijama žrtvi.”

Uz hodnik se nalazi Bourgeoisino djelo: crna staklena kutija s konstantno gorućim stolcem u sredini. Iznad se nalaze tri ogledala koja zrcale vatru. Nazvala ga je Prokleti, Opsjednuti i Voljeni i njezino je posljednje djelo.

{gallery}Steilneset_Memorial{/gallery}


Povezano