Objavljeno

Njemačka ima najveće rodne razlike u plaći u zapadnoj Europi

Prema nedavno objavljenom izvješću Movehub-a, web stranice koja pruža informacije vezane uz odlazak u inozemstvo, najveću rodnu razliku u plaćama na području Zapadne Europe ima Njemačka, koja iznosi čak 20,8% u korist muškaraca.

Tako se Njemačka našla na osmom mjestu na globalnoj razini zemalja obuhvaćenih istraživanjem, te na drugom mjestu najgorih rezultata u Europskoj Uniji.

Prednjači Estonija gdje muškarci u prosjeku zarađuju 30% više od žena, što ju čini vodećom zemljom u EU na neslavnom popisu. Austrija je također postigla loše rezultate s razlikom od 19,2%, te Švicarska s 18,5%

Prema Move Hub-u, ne postoji niti jedna zemlja na svijetu u kojoj žene zarađuju u prosjeku više od svojih muških kolega. I iako je prosječna razlika u plaćama u EU počela opadati sa 17,5 posto u 2008. na oko 16 posto u 2010., u godinama 2011. i 2012. ponovno se bilježi porast.

Na globalnoj razini, prva rangirana na listi je Južna Koreja s razlikom od 37,5%, a na drugom mjestu nalazi se Rusija sa 32,1%.

Njemačka se nalazi ispod prosjeka OECD-a koji putem devet indikatora ocjenjuje zemlje u kojima žene imaju najbolje šanse za jednaki tretman na poslu i u plaćama.

Tako se na vrhu popisa najboljih zemalja za rad nalaze se Norveška, Švedska i Finska. [B.Z.] The Local…


Povezano