Objavljeno

Njemačka izjednačava plaće muškaraca i žena

Njemačka će ove godine donijeti zakon o izjednačavanju plaća muškaraca i žena, izvjestila je agencija dpa pozivajući se na riječi ministrice za ženska pitanja Manuele Schwesig koja se već sastala s predstavnicima/ama sindikata, a u slijedećih nekoliko tjedana planira susrete s poslodavcima/kama.

Njezina je namjera postići jednakost bez ‘nametanja ograničenja kolektivnom pregovaranju ili stvaranja birokratskog čudovišta’.

Prema Saveznom statističkom uredu, žene u Njemačkoj prosječno zarađuju 22 centa manje od muškaraca. U 2013. godini, muškarci su tako po satu prosječno zarađivali 19,84 eura bruto, a žene 15,56 eura. Koalicijski partneri u njemačkoj vladi složili su se da tu razliku zakonski riješe, a namjera je veća transparentnost u strukturi plaća i povećanje satnice na poslovima koje tradicionalno više obnašaju žene.

Sindikati su pozdravili najavu donošenja zakona. „Dobro je i pravedno što koalicija više ne želi trpjeti razliku u primanjima muškaraca i žena“, kazala je Elke Hannack, zamjenica čelnika Saveza njemačkih sindikata (DGB). Tportal/EuropeOnline


Povezano