Objavljeno

Djevojčice u suknji: Dortmund uvodi rodne kvote za semafore

Dok je usvajanje prijedloga njemačke vlade o uvođenju kvota za žene u nadzornim odborima odgođeno, borba za rodnu ravnopravnost polako ali sigurno napreduje na gradskim ulicama. Naime, Dortmund se sprema uvesti 50% rodnu kvotu za semafore, što znači da će se na polovici gradskih semafora muški lik zamijeniti ženskim.

„Budući da provodimo načelo jednakog tretmana žena i muškarca, logično bi bilo da dio svjetlosnih čovječuljaka na semaforima poprimi ženska obilježja“, stoji u izvješću koji je sastavila gradska ljevica.

Kako bi se srezali troškovi, kvota bi postupno rasla tijekom određenog vremenskog perioda jer bi se ikone zamijenile novima samo u slučaju kvara ili oštećenja prometnih svjetala.

Ovaj potez nema samo feministički predznak, već će omogućiti veću sigurnost na cestama, imajući u vidu da će tzv. Ampelfrauen nositi suknju što će rezultirati boljom osvijetljenošću i vidljivošću znaka.

Ipak, treba istaknuti da je sličan prijedlog u srpnju odbio berlinski senat, djelomično zbog toga što je dio političara smatrao da je predloženi dizajn djevojčice s pletenicama i lepršavom haljinom previše staromodan i klišeiziran.

Korištenje Ampelfrauen već je rašireno na ulicama Bremena, Kölna, Dresdena, Kassela, Magdeburga i Zwickaua. Najčešći pješački simbol u Njemačkoj modifikacija je istočnonjemačkog Ampelmännchena kojeg je dizajnirao istočnonjemački prometni psiholog Karl Peglau 1961. godine i koji od tada ima kultni status diljem zemlje. [A.V.] The Guardian


Povezano