Objavljeno

Nizozemska Trumpu odgovara međunarodnim fondom za usluge pobačaja

Foto: Lilianne Ploumen / Volkskrant

Nizozemska vlada planira pokrenuti međunarodni fond radi financiranja kontracepcije i usluga pobačaja u zemljama u razvoju, te tako popuniti prazninu u budžetu niza organizacija koje bez sredstava ostaju nakon povlačenja američkih sredstava odlukom predsjednika Trumpa.

„Rezultat zabrane pobačaja nije manji broj pobačaja“, kazala je nizozemska ministrica trgovine i razvoja Lilianne Ploumen, istaknuvši da je jedino što se u tom slučaju događa porast nesigurnih praksi i smrtnosti majki.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da oko 22 milijuna žena godišnje pribjegava nesigurnim metodama pobačaja, a većina ih je iz zemalja u razvoju. Također, izvješće WHO-a iz 2008. godine procjenjuje da oko 50,000 žena godišnje umire zbog takvih postupaka.

Ministrica Ploumen ističe da odluka Trumpove administracije predstavlja rizik za postignuća na polju zdravlja žena te da ne smijemo dopustiti da se to dogodi.

„Ovaj financijski udarac moramo kompenzirati koliko je moguće, širokopojasnim fondom kojemu donirati mogu vlade, tvrtke i organizacije civilnog društva, kako bi žene mogle zadržati kontrolu nad svojim tijelima.“

Politika iz Mexico Cityja na snagu je prvi put stupila 1984. tijekom predsjedništva Ronalda ReganaBill Clinton je odredbu stavio van snage, da bi ju ponovno vratio George W. Bush, zatim opozvao Barack Obama 2009. godine te iznova stavio na snagu Donald Trump. Prema pravilima ove politike nebitno je koristi li pojedina organizacije sredstva američke vlade za konkretne usluge pobačaja ili savjetovanja o pobačaju kao mogućnosti ili ne, da bi financiranje bilo zabranjeno dovoljno je da je to dio aktivnosti koje organizacija provodi.

Tijekom svoje predsjedničke kampanje Trump nije krio da se protivi pobačaju, a najavio je i da će kao sudce Vrhovnog suda postaviti ljude koji će preokrenuti odluku u slučaju Roe v Wade, presudu kojom je 1973. godine u SAD-u legaliziran pobačaj. [Ž.V.] SBS


Povezano