Objavljeno

Prva crnkinja koja je osnovala političku stranku u Europi

Foto: Bij1 / Facebook

Nizozemska stranka Bij1 na čelu sa Sylvanom Simons sudjelovat će na parlamentarnim izborima u ožujku 2021. godine, piše Open Democracy.

Simons je rođena 1971. u Surinamu, a kad je imala 18 mjeseci obitelj se preselila u Nizozemsku. Studirala je balet na Institutu za izvedbene umjetnosti Lucia Marthas. Godine 1995. počela je raditi na televiziji – u glazbenom programu i kao voditeljica – a radila je i kao kolumnistica za časopise Playboy i Veronica.

U svibnju 2016. priključila se nizozemskoj antirasističkoj stranci Denk. Nezadovoljna smjerom u kojem je stranka krenula, u prosincu iste godine osnovala je vlastitu stranku, Artikel 1, koja je ubrzo promijenila naziv u Bij1 (nizoz. izgovor: zajedno). Riječ je o prvoj političkoj stranci u Europi čija je osnivačica crnkinja. Stranka je otvoreno i ponosno feministička, intersekcionalna i radikalna.

Mi smo aktivistička stranka. Nismo politička stranka koja se povremeno priključi prosvjedima, nego upravo suprotno. Mi smo aktivistkinje koje su se udružile da bismo politički djelovale,” objašnjava Simons.

U nizozemskoj politici žene su podzastupljene, a osobito žene ne-bijele boje kože. Od 75 članova Senata (prvi dom parlamenta) samo 26 su žene.

“Nizozemska je usavršila svoju uglađenu sliku. Izvana, sve izgleda super. Uvjeravamo se da smo tolerantni i progresivni i puni razumijevanja, dok je ostatak svijeta zaostao,” govori Simons, upozoravajući da se ispod površine skrivaju ukorijenjeni rasizam i seksizam.

Komentirajući rasističke izgrede u zemlji, antropologinja Mirjam de Bruijn izjavila je za BBC kako je “naše kolonijalno nasljeđe svakodnevno vidljivo na ulici. Prisutan je inherentni rasizam i prihvaćanje nejednakosti.”

Ipak, Sylvana Simons ustrajna je u želji da promjeni te obrasce.

Mi se ne zalažemo za to da postojeći sustav postane bolji ili pravedniji. To se neće dogoditi! Mi se borimo za promjenu sustava,” poručila je .


Povezano