Objavljeno

Nizozemski znanstvenici dobili sredstva za razvoj umjetne maternice

Model: Lisa Mandemaker & Hendrik-Jan Grievink (foto: Bram Saeys)

Znanstvenici s Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu dobili su poticaj od programa EU Obzor 2020 u iznosu od 2,9 milijuna eura za razvoj umjetne maternice namijenjene prerano rođenim bebama.

Za razliku od standardnih inkubatora, umjetna maternica imala bi slične biološke uvjete kao prava maternica: dijete bi bilo okruženo tekućinama te primalo kisik i nutrijente putem umjetne posteljice koja je priključena na njihovu pupčanu vrpcu. Unutar takve maternice čuli bi se i otkucaji majčina srca.

Guid Oei, profesor na nizozemskom sveučilištu i ginekolog u zdravstvenom centru Maxima, izjavio je kako su trenutni pristupi problematični te da kod prerano rođenih beba nisu u potpunosti razvijena pluća i probavni organi, što znači da pokušaji dopreme kisika ili nutrijenata direktno do tih organa može rezultirati oštećenjem. Umjetna maternica koju oni razvijaju otklonila bi taj problem.

Eksperimenti su veoma važni budući da pokazuju kako je uistinu moguće održati životinju živom tijekom četiri tjedana u okruženju temeljenom na tekućini,” govori Oei. “No, sad radimo na prototipu koji bi zamijenio maternicu za ljudske bebe.”

Prorotip razvijaju koristeći replike ljudskih beba izrađene pomoću 3D printera. Nadaju se da će imati funkcionalni prototip umjetne maternice spreman za korištenje u bolnicama u idućih pet godina.

Oei također navodi podatak da oko milijun beba godišnje diljem svijeta umire zbog prijevremenog porođaja, dok se one koje prežive nalaze pod većim rizikom od različitih poremećaja i invaliditeta.

Prije dvije godine istraživači u Dječjoj bolnici u Philadelphiji su pokazali da umjetna maternica, zvana “bio-vreća” (biobag), može održati na životu prerano rođeno janje (ekvivalent od 23 tjedna ljudske trudnoće). Tijekom tjedana provedenih u bio-vrećama, janjad se nastavila razvijati, a nakon vađenja, odrasla su normalno.

Elizabeth Chloe Romanis, odvjetnica na Sveučilištu u Manchesteru, koja istražuje bioetiku umjetnih maternica, upozorila je na dugotrajne implikacije gestacije u umjetnoj maternici.

“Očito je da o legalnim i etičkim problemima koji proizlaze iz postojanja ovakvih tehnologija moramo sada govoriti, prije nego napredak u području umjetnih maternica postane stvarnost, kazala je Romanis.” [K.D.] The Guardian…


Povezano