Objavljeno

New York gradi spomenike ženskoj povijesti

Spomenik Gertrude Stein u New Yorku. Foto: Kathleen Tyler Conklin, Flickr

Grad New York u sklopu projekta naslovljenog She Built NYC! (Ona je izgradila NYC!) planira izgraditi nove javne spomenike ženama koje su dale važan doprinos povijesti grada.

U New Yorku trenutno postoji gotovo 150 spomenika muškim povijesnim ličnostima, a samo pet spomenika je posvećeno ženama. To su Ivana Orleanska, Golda Meir, Gertrude Stein, Eleanor Roosevelt i Harriet Tubman

Prema web stranici projekta, ovo je „prvi značajan korak u stvaranju javne umjetničke zbirke koja u potpunosti predstavlja raznoliku povijest New Yorka, i počinje od komemoracije vizionarskih i inspirativnih žena“.

Inicijativu je predstavila Chirlane McCray, supruga gradonačelnika New Yorka, koja je rekla:

„Javni spomenici ne bi nas smjeli tjerati da preispitujemo vlastitu vrijednost. Naprotiv, trebali bi točno predstavljati našu povijest i potaknuti nas da prepoznamo vlastiti potencijal. Nažalost, u našem društvu snažni su glasovi koji poručuju djevojkama i ženama da nisu važne. Nakon šetnje kroz pet njujorških općina možete postaviti samo jedno pitanje: ‘Gdje su sve žene?’“.

Kroz projekt će se osigurati spomenici ili umjetnička djela u javnom prostoru, a u ostvarenju cilja projekta traži se pomoć javnosti. Građani i građanke su pozvane predložiti osobe kojima će spomenik biti posvećen, a prijedlozi mogu uključivati žensku osobu, skupinu ženskih osoba ili događaj, a moraju sadržavati značajnu poveznicu s poviješću New Yorka. 

Prijedlozi će se zaprimati do 1. kolovoza, a zatim će se stručni odbor posvetiti procjeni nominiranih kandidatkinja i donijeti odluku u suradnji s gradskim Odsjekom za kulturu, koji je osigurao 10 milijuna dolara za projekt. Finalne odluke bit će objavljene u siječnju 2019.

Projekt She Built NYC! stiže nakon uspješne inicijative koju je predvodila Coline Jenkins 2015. godine. Zahtjev inicijative je bio da se uzdrma „brončani patrijarhat“ njujorškog Central parka te da se postave statue Susan B. Anthony i Elizabeth Cady Stanton, pionirkama pokreta za ženska prava. U prosincu prošle godine taj zahtjev je i odobren te je mjesto na šetalištu između 66. i 72. ulice predviđeno za spomenike ovim dvjema sufražetkinjama. [J.L.] Smithsonian


Povezano