Objavljeno

Najstroži zakon protiv pobačaja u SAD-u privremeno je blokiran

Foto: elmoree, Flickr

Restriktivni zakon protiv pobačaja u američkoj saveznoj državi Iowi koji zabranjuje pobačaj nakon detektiranja otkucaja srca fetusa (tzv. fetal heartbeat bill) ipak neće stupiti na snagu 1. srpnja kao što je najavljeno.

Sudac Michael Huppert stavio je prošlog tjedna privremenu mjeru obustave zakona protiv pobačaja nakon održane rasprave između državnih odvjetnika te triju pro-choice organizacija: American Civil Liberties Union of Iowa, Planned Parenthood i Emma Goldman Clinic.

U svibnju ove godine, guvernerka Kim Reynolds potpisala je odredbu o zakonu protiv pobačaja koji zabranjuje pobačaj prvom detekcijom fetalnog otkucaja srca, a on se može detektirati vrlo rano, već od šestog tjedna trudnoće kada većina žena nije još ni svjesna da su u drugom stanju.

Takva odredba nije ostala neprimijećenom i već dva dana nakon što je prvobitna odredba postala važećom, pro-choice organizacije podnijele su tužbu protiv države s ciljem blokiranja zakona i s argumentom o njegovoj protuustavnosti.

„Ovakav zakon nije samo očigledno protuustavan nego i izuzetno štetan za žene,“ proučili su iz Planned Parenthooda.

Sudski postupak vjerojatno će potrajati nekoliko mjeseci, a u međuvremenu zakon neće stupiti na snagu. [H.Š.] The Guardian /CBC/NPR

 


Povezano