Objavljeno

Nasilje nad ženama, reproduktivna prava i žene izbjeglice u fokusu 60. Komisije o statusu žena

Ovogodišnja, 60. sjednica UN-ove Komisije o statusu žena, započela je prije točno tjedan dana, a održava se do 24. ožujka. Ove godine Komisija se bavi temom osnaživanje žena, ciljevima održivog razvoja te položajem žena i djevojčica u izbjegličkoj krizi. Također, Komisija će procijeniti napredak u implementaciji dogovorenih zaključaka s 57. sjednice iz 2013. godine o iskorjenjivanju i prevenciji svih oblika nasilja protiv žena i djevojčica, pri čemu će 10 država članica po prvi put dobrovoljno podnijeti izvješća o njihovoj provedbi.

U nastavku donosimo kratak pregled ključnih momenata zasjedanja.

Tijekom javnog razgovora u sjedištu UN-a koji je moderirala nagrađivana novinarka Sade Baderinwa, kanadski premijer Justin Trudeau i izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka pozvali su globalne vođe da učine više za rodnu jednakost i osnaživanja žena.

“Za mene je to očita stvar. Trebali bismo se zauzeti za prava žena i pokušati stvoriti ravnopravnija društva. Pozitivnu pozornost koju sada imamo želim iskoristiti kao poticaj da činimo više i doista sudjelujemo u globalnom pokretu kojim se to pitanje može riješiti u svakoj zemlji. To nije samo ženski pokret, nego globalni pokret”, rekao je premijer Trudeau te se zapitao: “Zašto svaki put kada kažem da sam feminist, društvene mreže eksplodiraju? To ne bi trebalo biti nešto što stvara reakciju”.

Mlambo-Ngcuka je rekla da UN Women inzistira na tome da je borba za rodnu jednakost važna za sve ljude, a ne samo za žene, te je u svom je službenom govoru istaknula važnost ženskog zdravlja kao ženskog prava.

“Samo 32% zemalja ima i provodi zakone koji štite sve dimenzije seksualnih i reproduktivnih prava. Neadekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti ostaje ključna prepreka za napredak žena i djevojčica”, izjavila je.  

Ova tema bila je u fokusu posebnog događaja kojeg je organizirao ured Glavnog tajnika, a bio je posvećen provedbi Globalne strategije za zdravlje žena, djece i adolescenata. Na njemu je sudjelovala i Marinella Matejčić iz Hrvatske, predstavnica programa organizacije Women Deliver – Young Leaders Program i ASTRA Youth mreže.

Matejčić je tom prigodom istaknula s kakvim se problemima susreće kao aktivistkinja za seksualna i reproduktivna prava i zdravlje. To je prije svega djelovanje u smjeru zadržavanja postojećih prava na prekid trudnoće i na dostupnost informacija o reproduktivnom zdravlju i seksualnim pravima žena. U zagovaračkom radu, glavni problem joj predstavlja činjenica da je hrvatski zdravstveni sustav zastario te da si mnoge žene ne mogu priuštiti zdravstvenu zaštitu koja im je potrebna i koju zaslužuju. Svoj je govor Matejčić iskoristila i da skrene pozornost na činjenicu kako je trenutačno gotovo 14.000 ljudi “zarobljeno” na balkanskoj izbjegličkoj ruti, od kojih gotovo 60% čine žene i djeca. 

Laurence Rossignol, francuska ministrica obitelji, djece i prava žena u svom je govoru skrenula pažnju na masovna ubojstva žena od strane ISIL-ovih snaga i pozvala UN da uvede termin femicid u međunarodno pravo kako bi se opisali strašni zločini ISIL-a nad Jazidkinjama.

Istaknula je da bi međunarodna koalicija koja provodi antiterorističke operacije u Iraku i Siriji treba izjaviti kako ondje nije samo radi iskorjenjivanja terorizam nego i radi oslobođenja Jazidkinja od femicida kojem su izložene. Pod tim terminom Rossignol podrazumijeva progon žena samo zato što su žene i namjeru uništenja cijele skupine. “Termin se može primijeniti i na otmice djevojaka u Nigeriji od strane Boko Harama”, dodala je.

UN Women pozvao je i na učinkovitu zaštitu žena i djece ratnih izbjeglica koje predstavljaju više od 60% ukupnog broja izbjeglica pristiglih u Grčku.

Mnoge od njih svjedočile su ili preživjele seksualno nasilje, mučenje, bombardiranje, otmice bližnjih, ropstvo, krijumčarenje i druge ratne strahote i zločine. U kontekstu sastanka Europskog vijeća, UN Women poziva na rješavanje specifičnih potreba žena i djevojčica uslijed izbjegličke i migracijske krize.

U sklopu sjednice održan je i godišnji sastanak Women’s Empowerment Principles (WEPs), najveće poslovne inicijative za jednakost u svijetu, na kojem su se okupili gospodarstvenici/e, političari/ke i predstavnici/e civilnog društva. Sastanak se usredotočio na višestruki učinak osnaživanja žena i djevojčica u bavljenju problemima razvoja i golemom prilikom za poslovni svijet da promovira rodnu jednakost.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u svom je govoru istaknuo da „ne možemo postići ciljeve održivog razvoja, a da u zakonu i praksi ne osiguramo cjelovita i jednaka prava polovici svjetske populacije“ te dodao kako je jasno je da je rodna jednakost poslovno pitanje[L.P.]

 


Povezano