Objavljeno

Nakon velikog prosvjeda protiv obiteljskog nasilja u Španjolskoj, četiri nove žrtve

Španjolska javnost ostala je šokirana “Crnim vikendom”, kako mediji nazivaju period od subote 7. do ponedjeljka 9. studenog, tijekom kojega su supružnici ili bivši supružnici ubili četiri žene. Ove četiri smrti povećale su broj ubijenih žena u Španjolskoj u 2015. na 45.

Samo par dana prije ovih događaja, u Španjolskoj je bio održan veliki prosvjed protiv obiteljskog nasilja nad ženama. Kako prenosi The Local, deseci tisuća Španjolaca i Španjolki marširali su u subotu Madridom kako bi ukazali na nasilje nad ženama koje je u Španjolskoj dovelo do više od 40 smrtnih slučajeva.

Protest koji je pokrenulo 400 feminističkih udruga izazvao je poplavu ljudi u glavnom gradu Španjolske, koji su organizirano dolazili sa preko 300 autobusa iz gradova diljem zemlje. Transparentima s natpisima ‘zaustavite mačističko nasilje’ i povicima ‘nismo svi/e ovdje, mrtve nedostaju’ ukazali/e su na velik problem u državi kojemu mnogi okreću leđa.

Povodom predstojećih izbora koji će se u Španjolskoj održati 20. prosinca, prosvjedu su se pridružili/e i predstavnici/e vodećih političkih stranaka.

Prosvjednici/e su itaknuli/e kako je zbog velike ekonomske krize u državi, mnogo žena koje trpe obiteljsko nasilje prisiljeno ostati u takvim brakovima jer financijski ovise o svojim muževima, zbog čega smatraju da je važnije nego ikada razriješiti javna sredstva.

Nacho Molina, IT stručnjak, izjavio je kako prisutnost muškaraca na prosvjedu smatra ključnim u ovom pokretu, te da je u Španjolskoj još uvijek nužno educirati muškarce kako bi se zaustavio muški šovinizam, tj. mačizam.

Prema najnovijim istraživanjima 33% mladih u Španjolskoj vjeruje da su žene koje su napadnute od strane svojih supruga nečime isprovocirale napad. Također, u sličnom istraživanju se 34% žena i 28% muškaraca izjasnilo kako smatraju da su muškarci agresivnog ponašanja privlačniji.

U Španjolskoj je od 2004. na snazi zakon o borbi protiv nasilja nad ženama, kroz koji su uvedene i besplatne telefonske linije za pomoć ženama žrtvama nasilja koje ne ostaju registirane u pozivima, a nude besplatno pravno savjetovanje i sigurne kuće za smještaj žena.

Od siječnja 2003. do svibnja 2015. u španjolskoj su partneri ili bivši partneri ubili ukupno 779 žena. Iako se od 2008. broj ubijenih žena na godišnjoj razini počeo smanjivati, nasilje i ubojstva su još uvijek prisutni, a žene vrlo rijetko prijavljuju obiteljsko nasilje. Tako je od 45 ubijenih žena u 2015. godini, od kojih su neke izbodene, pretučene na smrt, pa čak i spaljene, samo njih sedam prijavilo svoje zlostavljače prije svoje smrti.

Feminističke organizacije ovim su prosvjedom pozvale na kampanju protiv rodno uvjetovanog nasilja koje rezultira seksualnim nasiljem, uznemiravanjem na radnim mjestima i trgovanjem ženama. [E.H.] TheLocal


Povezano