Objavljeno

Masovni prosvjedi žena nakon brutalnog silovanja i ubojstva tinejdžerke u Argentini

U Argentini se jučer zbog brutalnog silovanja i ubojstva tinejdžerke diljem zemlje okupilo na tisuće aktivista i aktivistkinja koji prosvjeduju za ženska ljudska prava.

Luciu Perez pred školom je presrela i otela banda koja ju je zatim drogirala i kontinuirano silovala.

Grupa od pedesetak aktivista i aktivistkinja organizirala je jučer prosvjed te pozvala žene diljem Argentine da izađu na ulice odjevene u crno kako bi se usprotivile seksističkoj kulturi u toj zemlji. U 2015. godini u Argentini je počinjeno 235 femicida, odnosno rodno utemeljenih ubojstava.

„Namjera je protesta da natjera cijelu naciju na promišljanje o ovom problemu.“, rekla je novinarka i spisateljica Florencia Abbate, koja vrlo usko surađuje s organizatorima/cama prosvjeda, organizacijom Ni Una Menos. „Želja je da svaka osoba preispita svoje vlastito ponašanje i shvati potrebu za kulturalnom promjenom.“

Vjeruje se kako je Perez oteta 8. listopada pred svojom školom u Mad del Plati, gradu koji je smješten 400 kilometara južno od Buenos Airesa, glavnog grada Argentine.  

Njezino su tijelo u bolnicu dovela dvojica muškaraca, tvrdeći da se Perez predozirala, međutim doktori/ce su vrlo brzo uočili znakove nasilne seksualne penetracije.

Glavna tužiteljica, Maria Isabel Sanchez, je izjavila: „Znam da nije vrlo profesionalno od mene što ću to izgovoriti, ali ja sam majka i žena, i tijekom svoje karijere sam vidjela na stotine raznih slučajeva, ali nikada ništa slično ovako odbojnom činu.“

Zbog ovog su djela uhićena dvojica, a policija je jučer uhitila i trećeg osumnjičenika za ovaj femicid. Roditeljima ubijene Perez jučer je tijekom protesta više od 1000 sugrađana i sugrađanki dalo podršku u zahtjevu za odbijanjem jamčevine osumnjičenima.

{gallery}argentina-prosvjed{/gallery}

Foto: Reuters, WSJ, EPA

Argentina je 2012. godine usvojila zakon protiv femicida, uvodeći strože kazne za muškarce koji ubiju žene, a pokaže se da je rod odigrao značajnu ulogu u samom činu. Novi zakon nosi i strože kazne za obiteljsko nasilje, no kao i u drugih 15 zemalja u Latinskoj Americi, zakon se efikasno ne provodi.

Argentinskoj crnoj srijedi solidarno su se priključilie aktivisti i aktivistkinje u Čileu te u Meksiku, gdje je poseban naglasak stavljen na recentni niz ubojstava transrodnih osoba. [E.H.] Independent


Povezano