Objavljeno

‘Sisters Uncut’ u borbi protiv proračunskog reza nauštrb žrtava obiteljskog nasilja

Aktivistkinje iz grupe Sisters Uncut su 8. prosinca prekinule sastanak vijeća u Portsmouthu na kojem se vodila rasprava o 180 000 funti proračunskog reza nauštrb žrtava obiteljskog nasilja. Postavile su transparent s natpisom “Rezovi na uslugama za žrtve obiteljskog nasilja ubijaju žene”.

Konzervativni/e vijećnici/e, pod čijom kontrolom je Vijeće u Portsmouthu od ovogodišnjih izbora, napustili/e su sastanak za vrijeme povika i prosvjedne svirke bubnjeva od strane aktivistkinja. Ostali/e vijećnici/e i pripadnici/e javnosti nastavili/e su ih slušati i pljeskom podržavati.

Rezovi su usvojeni kasnije iste večeri po nastavku sastanka. Ben Dowling, vijećnik Liberalnih Demokrata koji je bio među onima koji/e su ostali/e i podržali/e akciju izjavio je:

“Broj korisnika/ca usluge financijske potpore za žrtve obiteljskog nasilja smanjio se za oko 800, što je u potpunosti neprihvatljivo.”

Predvodnica Konzervativnih Vijećnika/ca Donna Jones, izjavila je da će radnici/e biti plaćeni/e u idućih 12 mjeseci iz izdvojena budžeta, nakon čega će se suočiti sa gubitkom radnog mjesta ukoliko im izvore financiranja ne pruže centralna vlada ili lokalna policija.

Prosvjed je organiziran u suradnji sa lokalnim korisnicama/ima naknade za žrtve obiteljskog nasilja u Portsmouthu, djelatnicama/ima iz područja obiteljskog nasilja te protivnicama/ima mjera štednje.

“U kontaktu smo sa ženama iz cijele države te smo u stanju mobilizirati popularni napad na mjere štednje. Biti ćemo prisutne u javnosti i u 2016. godini, ” izjavila je Anita Baker iz Sisters Uncut.

U svom ranijem ovogodišnjem protestu protiv istih mjera štednje, aktivistkinje su uspješno prekinule filmsku premijeru filma Sufražetkinje, simulirajući mrtva tijela na crvenom tepihu, kako bi naglasile štetne posljedice takvih mjera po život žena diljem UK te podsjetile na to da bitci za prava žena još uvijek nije kraj. [M.B.] Independent


Povezano