Objavljeno

Kolumbija na nogama nakon silovanja i ubojstva sedmogodišnjakinje

Stotine Kolumbijaca/ki izašlo je na ulice Bogote kako bi zahtijevalo pravdu u slučaju silovanja i ubojstva sedmogodišnje djevojčice koja je zadavljena pronađena u luksuznom stanu.

Yuliana Andrea Samboni igrala se u nedjelju ispred obiteljskog doma u jednom od najsiromašnijih dijelova glavnog grada Kolumbije kada ju je s ulice zgrabio muškarac u sivom kombiju. Satima kasnije njezino tijelo, sa znakovima seksualnog nasilja i mučenja, pronađeno je u stanu bogatog arhitekta.

Vlasnik stana, 38-godišnjak, nestao je nakon što se prijavio u privatnu kliniku za ovisnosti o drogama, no posljedično je uhićen uz optužnicu za teški femicid, otmicu, mučenje i ‘nasilan spolni odnos’.

Nakon vijesti o Yulianinoj smrti brojni prosvjednici/e su držeći svijeće i cvijeće izašli na ulice Bogote, a neki su prosvjedovali i ispred klinike za ovisnosti u kojoj je u tom trenutku bio optuženi, uzvikujući ‘silovatelj’ i ‘ubojica’.

Slučaj je aktivirao javnost ljutitu zbog klasnih podjela u društvu, a osobito slučajeva silovanja i zlostavljanja djece u Kolumbiji. Naime, procjenjuje se da je u toj zemlji oko 40 djece silovano svaki dan. Također, osumnjičeni je iz poznate obitelji i živi u jednoj od najbogatijih četvrti, dok je Yuliana iz siromašne obitelji koja pripada domorodačkoj skupini Yanakuna.

Godine 2014. vlada je donijela zakon koji bi trebao olakšati pristup pravdi i pomoći za žrtve seksualnog nasilja, a prošle godine u zakon je uvedeno kazneno djelo femicida kako bi se specifično pravno gonilo ubojice žena i djevojaka.

No, prema izvješću Human Rights Watcha iz 2016. rodno utemeljeno nasilje u Kolumbiji je rašireno, žrtve se i dalje bore s pristupom adekvatnoj skrbi, a počinitelji su rijetko osuđeni, zbog čega ne iznenađuje burna reakcija građana/ki nakon ovog slučaja. [Ž.V.] TheIndependent


Povezano