Objavljeno

Nadežda Tolokonnikova i Maria Alyokhina uhićene u Sočiju

Nadežda Tolokonnikova i Maria Alyokhina na zimske Olimpijske igre stigle su radi planiranog Pussy Riot performansa, međutim jučer su nakratko uhićene zbog prijave pljačke u hotelu u kojem su odsjele.

Bivše članice Pussy Riota, navode da ih policija nadzire od kad su stigle u Soči, gdje borave radi prosvjednih akcija i izvedbe pjesme ‘Putin će vas naučiti kako da volite domovinu’.

Na svom Tweeter  profilu, Tolokonnikova je napisala da je ovo treći put da su uhićene od kad su, u nedjelju, stigle u Soči.

Predstavnik lokalne policije je za novinsku agenciju Interfax izjavio da su Tolokonnikova i Alyokhina privedene radi ispitivanja, kao i svi ostali gosti hotela, a tri su sata kasnije viđene kako napuštaju policijsku postaju.

Ipak, tvrdi Tolokonnikova, pritvorene su kako bi se spriječilo održavanje njihovog političkog prosvjeda. “Samo smo šetale gradom kada su nas zaskočili”, rekla je Tolokonnikova telefonom iz policijske postaje, te dodala kako su se policijski službenici grubo odnosili prema njoj tijekom pritvora.

Uz Tolokonnikovu i Alyokhina, uhićen je i lokalni aktivist za ljudska prava Semyon Simonov, kao i David Khakim, koji je u ponedjeljak osuđen na 30 sati javnog rada zbog prosvjeda podrške zatvorenom aktivistu Evgenyju Vitishku. [Ž.V.] TheGuardian/RT


Povezano