Objavljeno

Nadežda Tolokonnikova i Maria Alyokhina osnovale skupinu za borbu protiv zatvorskog zlostavljanja

U cilju promicanja prava zatvorenica i zatvorenika, bivše članice Pussy Riota Nadežda Tolokonnikova i Maria Alyokhina pokrenule su udrugu pod nazivom Zona Prava, pojašnjavajući, „sve dok se u našoj zemlji sustavno krše prava zatvorenih, itekako će postojati potreba za ovakvim organizacijama“.

Nakon dvogodišnjeg, više nego mučnog, služenja zatvorske kazne u zatvorskim kolonijama u Sibiru, iz kojeg su puštene u prosincu prošle godine, Nadežda i Maria odlučile su progovoriti o krajnje nehumanim uvjetima koje vladaju u zatvoru te o zlostavljanju koje se sustavno provodi nad zatvorenicama.

Još je tijekom boravka u zatvoru Nadežda uputila otvoreno pismo javnosti u kojem je detaljno opisala zatvorski sustav i brutalan način na koji se ophodi sa zatvorenicama. Osim što su bile prisiljene raditi 17 sati dnevno, sa samo četiri sata sna i jednim slobodnim danom svakih šest tjedna, nerijetka je bila i upotreba sile od strane službenog osoblja.

Uz njih, u organizaciji je angažiran i Vladimir Rubashny, bivši zatvorski psiholog, a pružat će pravnu pomoć i medijski istupati protiv korupcije u ruskom zatvorskom sustavu. [T.N.] Dazed


Povezano