Objavljeno

Maša Alyokhina i Nadežda Tolokonnikova nisu više članice Pussy Riota

U New Yorku je u srijedu održan koncert posvećen ljudskim pravima u organizaciji Amnesty Internationala, na kojem su se kako je i najavljeno pojavile dvije članice kolektiva Pussy Riot, Maša Alyokhina i Nadežda Tolokonnikova, međutim ono što je malokome u tom trenutku bilo poznato jest da spomenute djevojke više nisu članice Pussy Riota.

Naime, par sati prije no što su Maša i Nadežda stupile na pozornicu bruklinškog Barclays centra, anonimne članice Pussy Riota napisale su otvoreno pismo u kojem izjavljuju da one više nisu dio kolektiva.

U pismu stoji da im je drago što su Maša i Nadežda puštene iz zatvora, da su ponosne na otpor koji su pružale tijekom suđenja i na njihovu odlučnost da nastave borbu koju su započele tijekom boravka u zatvorskoj koloniji. Međutim, budući da su potpuno zaokupljene problematikom zatvora u Rusiji, čini im se da su zaboravile aspiracije i ideale njihovog kolektiva, odnosno feminizam, separatistički otpor, borbu protiv autoritarizma i kulta ličnosti.

Nadalje, navode da ih izrazito smeta što mediji o Maši i Nadeždi govore kao o članicama Pussy Riota, a vrhunac toga bio je upravo spomenuti koncert u organizaciji Amnesty Internationala.

„Umjesto Nadeždinog i Mašinog imena, promotivni plakat koncerta je, ispod natpisa Pussy Riot, prikazivao muškarca s podkapom i električnom gitarom, a organizatori su ljude pozivali da kupuju skupe ulaznice. Sve je ovo u izrazitom kontrastu sa samim principima Pussy Riot kolektiva: mi smo sveženski separatistički kolektiv – niti jedan muškarac ne može nas predstavljati ni na plakatu ni u stvarnosti – ne naplaćujemo gledanje naše umjetnosti, svi naši video klipovi dostupni su na internetu, promatrači naših performansa uvijek su slučajni prolaznici i nikada nismo prodavale ulaznice za neki od naših nastupa.

Anonimne smo zato što djelujemo protiv svakog kulta ličnosti, svake hijerarhije koju nameću izgled, dob ili drugi vidljivi socijalni atribut. Pokrivamo svoje glave zato što se protivimo ideji korištenja ženskih lica kao zaštitnog znaka za promociju bilo kakvih dobara i usluga.

Miješanje slike pobunjenih feministica punkerica sa slikom institucionaliziranih braniteljica prava zatvorenika štetno je za nas kao kolektiv, kao i za novu ulogu koju su Nadežda i Maša preuzele”, stoji u pismu.

Mogli bismo ustvrditi da na ovaj način Maša i Nadežda koketiraju s liberalnom-demokracijom, što im u njihovoj borbi omogućava široku podršku, iako je ona na taj način institucionalizirana, kako su ustvrdile i anonimne članice Pussy Riota.

U svojoj prepisci s Nadeždom, Slavoj Žižek između ostalog piše:  „Sva su srca kucala za vas dok ste bile percipirane kao samo jedan oblik liberalno-demokratskog protesta protiv autoritarne države. U trenutku kada je postalo jasno da odbacujete globalni kapitalizam, izvještavanje o Pussy Riotu postalo je dvosmislenije. Ono što je liberalnom pogledu toliko problematično kod Pussy Riota jest činjenica da vidljivim čini kontinuitet između staljinizma i suvremenog globalnog kapitalizma“.

Činjenica je da sva srca ponovno kucaju, ali ne za ideale Pussy Riot kolektiva, nego za Nadeždu i Mašu, što njihove anonimne drugarice ne osuđuju, ali iz toga u svojoj radikalnoj borbi žele biti izuzete. [Ž.V.] Pitchfork


Povezano