Objavljeno

Turski predsjednik ismijao prosvjednike u suknjama

Recep Tayyip Erdoğan, ismijao je muškarce koji su na ulicama Istanbula, simbolički obučeni u suknje, prosvjedovali za ženska prava nakon nedavnog ubojstva studentice.

„Neka se bore za dekoltirane topiće i mini suknje“, rekao je Erdoğan tijekom govora u Ankari i dodao: „Tvrdite da ste muškarci. Zašto onda nositi suknju!? Kakvi ste vi to muškarci? Vi niste muškarci, nego teroristi“.

Predsjednika je citirao jedan od sudionika skupa na kojem se održao spomenuti govor, no kako navodi Independent, točnost prijevoda nisu mogli provjeriti.

Prosvjed muškaraca u suknjama prouzrokovala je smrt studentice Ozgecan Aslan, a svoju odluku na ovakvu akciju objasnili su na FB stranici.

„Ako je mini suknja odgovorna za sve, ako nošenje minice simbolizira nemoral i bludništvo, ako žena koja nosi minicu na taj način šalje pozivnicu za ono što će joj se dogoditi, onda i mi šaljemo pozivnicu!“

Slučaj Aslan nije jedini koji govori o sve gorem stanju ženskih prava u Turskoj. Primjerice, u kolovozu prošle godine sud je ženu, kojoj je bivši suprug nanio nekoliko uboda nožem, ukorio pojašnjavajući da ga je isprovocirala noseći pripijene hlače. Također, bivša Miss Turske, Merve Buyuksarac, suočena je s kaznom do dvije godine zatvore zbog kritiziranja Erdogana na društvenim mrežama, i samo jedna od mnogih u iščekivanju suđenja zbog ‘vrijeđanja’ predsjednika.

Proteklih godina, u Turskoj su narušene medijske slobode, a procesuirano je stotine ljudi  koji su sudjelovali na masovnim anti-vladinim prosvjedima. [Ž.V.]


Povezano