Objavljeno

Masovni štrajk žena u Švicarskoj za jednake plaće i veću ravnopravnost

Foto: Papercut, Twitter

Nekoliko stotina tisuća žena diljem Švicarske prošli petak izašlo je na ulice zahtijevajući jednake plaće, veću ravnopravnost i više poštovanja te prosvjedujući protiv jedne od najbogatijih država svijeta u kojoj je polovica stanovništva i dalje diskriminirana u mnogim područjima.

“U 2019. godini još uvijek tražimo ravnopravnost,” kazala je Clara Almeida Lozar, jedna od organizatorica ženskog štrajka, tzv. “ljubičastog vala”, u Laussani. “Kultura seksizma je dio svakodnevice u Švicarskog, nevidljiva je i toliko smo navikle na nju da je jedva primijećujemo,” dodala je.

-VALAIS, MARRÉE VIOLETTE-Mobilisation historique et sans précédent en Valais! 12’000 personnes ont réclamé l'égalité…

Objavljuje Grève des femmes, Grève féministeSubota, 15. lipnja 2019.

U Švicarskoj žene su dobile pravo glasa tek 1971. godine, a sve do 1985. trebalo im je odobrenje supruga da bi se zaposlile ili otvorile bankovni račun. Obavezni porodiljni dopust uveden je tek 2005. godine, a žene u prosjeku zarađuju 19% manje od svojih muških kolega. Uz to, prema podacima Amnesty Internationala, gotovo 60% Švicarki tvrde da su doživjele seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje.

Prošlotjedni štrajk organiziran je 28 godina nakon prvog nacionalnog ženskog štrajka, kada je više od 500 000 žena napustilo svoja radna mjesta kako bi prosvjedovale protiv diskriminacije – 10 godina nakon što je ravnopravnost spolova zaštićena Ustavom. The Guardian

Frauenstriek, 1991.

Povezano