Objavljeno

MoMA najavila u 2015. fokusirati se na umjetnice

Povodom 30. obljetnice prvog Guerrilla girls protesta u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA), direktorica muzeja Glenn D. Lowry, najavila je da će čitava 2015. godina biti posvećena ekskluzivno umjetnicama.

„Iako jedna godina posvećena umjetnicama neće ispraviti povijest nejednakog predstavljanja u MoMA-i, nadamo se da će ova jedinstvena gesta otvoriti oči i drugim institucijama. Zbog toga nećemo imati samo gostujuće izložbe umjetnica, već mijenjamo i stalni postav“, izjavila je Ann Temkin, kustosica MoMA-e.

Izložena djela moderne i suvremene umjetnosti u potpunosti će se reorganizirati kako bi se istakao umjetnički doprinos žena, čiji radovi čine oko 13% slika i skulptura.

Najveći izazov bit će uklanjanje freske Dive Bomber and Tank J.C.Orozca koji teži gotovo 5 tona i kojeg će zamijeniti slika Fride Kahlo. U planu je i retrospektiva Faith Ringgold, izložba slikarica 20. stoljeća, uključujući Lee Bontecou, Hilmu af Klint, Lee Krasner i Agnes Martin, te izložba fotografkinja od Julie Margaret Cameron do suvremenih umjetnica poput Rineke Dijkstra.

U MoMA-i su 2012. godine izloženi radovi hrvatske umjetnice Sanje Iveković. [A.P.] ArtSlant


Povezano