Objavljeno

Mlada dizajnerica osmislila stolice protiv “manspreadinga”

Dizajnerica Laila Laurel osmislila je stolice koje onemogućuju “manspreading” (sjedenje raširenih nogu, najčešće u javnom prijevozu) kako bi na provokativan, ali i humorističan način upozorila na seksizam u svakodnevnom životu.

Laureline dvije stolice dio su njenog završnog rada na Sveučilištu u Brightonu pod nazivom “A Solution for Manspreading”, a inspirirane su i njenim vlastitim iskustvom putovanja vlakom na fakultet.

Dok stolica “za muškarce” prisiljava osobe koje na njoj sjede da drže koljena skupa, stolica “za žene” ima u sredini komad drveta kako bi potaknula njene korisnice da sjede raširenih nogu i tako zauzmu više prostora.

“Mislim da je humor stvarno dobar alat za tematiziranje društvenih problema,” kazala je Laurel, dodavši da stolice utjelovljuju problem s kojim se žene suočuju na zabavan, ali i doslovan način.

Nedavno je za svoj dizajn dobila i nagradu Belmond za nove dizajnere/ice, a u obrazloženju žirija stoji da je to “odvažan i svrhovit dizajn koji isttažuje važnu ulogu dizajna u oblikovanju prostora, ljudskom ponašanju i društvenim problemima današnjice.”

Međutim, malo je reći da nisu svi oduševljeni stolicama. Laurel je izjavila da dobiva privatne poruke na Instagramu u kojima joj (uglavnom) muškarci šalju neprimjerene poruke, uključujući fotografije muških genitalija, te prijetnje silovanjem. Independent/DailyMail


Povezano