Objavljeno

Mix Feminae: 5 stvari koje možete naučiti na 8. Vox Feminae Festivalu

Community dio 8. Vox Feminae Festivala održat će se u žutoj Trešnjevačkoj kući na dva kata, na adresi Kostelska 4. Osim stalnog programa kojeg će činiti štandovi s knjigama i feminističkom literaturom, photo booth, chill room, izložba strašnih žena, te umjetničke intervencije Instituta za katastrofu i kaos, moći ćete sudjelovati i na raznim predavanjima i praktičnim radionicama.

Ovotjedni Mix Feminae donosi kratak pregled stvari koje možete naučiti na ovogodišnjem festivalu!

Što je cyberfeminizam?

Mreža: Od vune do optičkog kabela je interaktivna radionica koja predstavlja temu cyberfeminizma pristupajući mu iz tri aspekta: teorijskog, aktivističkog i performativnog. Razgovarat će se o društvenim mrežama kao novom vidu zida plača, utjecajima tehnologije na naše aktivnosti i posthumanizmu, a performativni ili umjetnički aspekt cyberfeminizma dočarat će se na radionici aktivističkog pletenja kroz hiperbolu umreženosti. Što je cyberfeminizam možete saznati u četvrtak, 13. studenoga, u 13 sati.

Kako pozitivno komunicirati sa životinjama?

Kliker-trening metoda je način rada u kojem kroz pozitivan pristup životinji komuniciramo što želimo da radi. Sam kliker spravica je koja proizvodi zvuk KLIK, no zapravo je riječ o markeru koji označava poželjno ponašanje, te parira zvuk s nečim što životinja smatra nagradom. Na predavanju udruge Vagabond u četvrtak u 17 sati naučit ćete osnove kliker-treninga te imati priliku metodu interaktivno isprobati i vježbati s drugim sudionicima.

Zbog ograničenih prostornih uvjeta na radionici nismo u mogućnosti ugostiti vaše kućne ljubimce, ali s nama će se družiti pasica Ivy voditeljice radionice, a vjerojatno i uredske Vox ljubavi haskica Sara i Ula. Broj sudionika ove radionice ograničen je, pa zainteresirane pozivamo da prijavu za sudjelovanje pošalju na mail 2014@voxfeminae.net najkasnije do 7. studenog s imenom i prezimenom te naznakom za koju se radionicu prijavljujete.

Kako navesti više žena da aktivnije sudjeluju na glazbenoj sceni?

Projekat Femix iz Beograda od 2010. godine radi na afirmaciji ženskog stvaralaštva u više umjetničkih područja, u zadnje vrijeme s fokusom na glazbu. U okviru programa izdano je pet Femikseta, godišnjih kompilacija domaćih mladih kantautorica i bendova s ženskim tekstopiscima.

U petak u 15 sati bit će predstavljeni rezultati pripremne faze nove kampanje na temu unapređenja zastupljenosti i sudjelovanja žena u glazbenoj industriji, a prikupljene ideje i informacije trebale bi biti pretočene u plan i nacrt predstojećega dvogodišnjeg regionalnog i međunarodnog projekta unapređenja sudjelovanja žena na glazbenoj sceni. Imate prijedloga? Vidimo se na izlaganju!

Kako čitati Ivanu Brlić Mažuranić?

U formi javne čitaonice i radionice koju će u petak u 13 sati voditi Sanja Lovrenčić i Lidija Dujić, metodom usmjerenog čitanja i rada na tekstu na nov i posve drugačiji način čitat ćemo kanonske tekstove Ivane Brlić-MažuranićČudnovate zgode šegrta Hlapića i Priče iz davnina.

Čitat će se autoričini osobniji, dijelom neobjavljeni tekstovi, a umjesto monumentalnoga nacionalnog spomenika i optimalnog uzorka rodonačelnice hrvatske dječje književnosti, cilj je upozoriti na stvarni lik književnice koja je toliko ljupko spojila “spisateljstvo s dužnostima ženskim” da je život okončala samoubojstvom.

Kako konstruirati drag identitet?

Članovi i drag performerice organizacije House of Flamingo, koji stoje iza prvoga hrvatskog DRAGram Festivala na radionici u petak u 18:30 sati demonstrirat će neke od tehnika drag šminkanja i transformacije spola šminkom. Također, radit će se na konstrukciji drag identiteta na osnovi vizualnog i estetskog, te poigravati s idejama poqueerivanja svakodnevice kroz drag.

Prijavu za sudjelovanje na radionici pošaljite na 2014@voxfeminae.net, a nakon (de)konstrukcije identiteta uslijedit će neformalno druženje, photo shooting, lip-synching i zajednički odlazak na koncert PLANNINGTOROCK!

Također, na radionici koju će voditi Sanja Stojković iz riječkog DIYsitolaba polaznici/e će naučiti osnove tehnike sitotiska i alternativne metode prilagođene za kućne uvjete. Za radionicu su pripremljeni gotovi motivi s rodno osviještenim vizualima koje ćemo tiskati na papire i torbe, kao i knjižica s uputama i uvodom u sitotisak. Radionica je nažalost popunjena, ali veselimo se vidjeti njezine rezultate!

Detaljan raspored 8. Vox Feminae Festivala potražite na voxfeminae.net/2014.

Povezano