Institut za katastrofu i kaos – Enciklopedija nevidljivog rada

Institut za katastrofu i kaos ženski je kolektiv koji djeluje u polju suvremenih izvedbenih umjetnosti i teorije, osnovan 2011. u Zagrebu. U središtu njihovog rada je stvarnost iskustva u neo-liberalnoj ekonomiji, pozicija umjetnosti unutar takvog sustava, s fokusom na ženski rad. Format njihovih radova odražava tu stvarnost.

IKK trenutačno čine Annalaura Alifuoco, Selma Banich, Charlotte Darbyshire, Deana Gobac, Nataša Govedić, Hana Lukas Midžić, Roberta Milevoj, Mila Pavićević i Iva Nerina Sibila

Ali ako nijedna vrsta rada ne dominira nad ostalima,

to je samo zato što sam rad dominira svim ostalim

domenama života. Rad je postao zamjena za sve ostale

oblike blagostanja i razmjene.

Jean Baudrillard, Ogledalo proizodnje, 1973.

Barbara Kruger

Enciklopedija nevidljivog rada proces je vrednovanja svih onih socijalno nevidljivih, preciznostvaralačkih i preciznouživalačkih procedura koje su proglašene ireleventnima – i to ne samo u kapitalističkoj proizvodnji, nego i u marksističkoj kritici društvene proizvodnje.

Polje rada navodno uvijek “mora” voditi do nekog vidljivog i razmjenjivog rezultata. Posljedica takve ekonomije je sustavno društveno brisanje i/ili potcijenjivanje ekologije međusobne podrške, njegovanja, odgoja, istraživanja, prijateljevanja, učenja i stvaranja.

Feministkinja Barbara Kruger ovako opisuje postojeći model:

Enciklopedija nevidljivog rada nastoji potaknuti stvaranje kooperativnog sustava u kojem na mjesto “robe” stupa model “savezništva”.

Na mjesto političke elite, stupa sustav sudionički inkluzivnih radionica i pedagogija.

Na mjesto bezobzirnog kapitala vraća se respekt prema prirodi i njezinim brojnim mogućnostima obnavljanja i samoobnavljanja.

Na mjesto doktrine stupaju igra i kritika.

Enciklopedija nevidljivog rada je ono što nastaje kroz ljudsko iskušavanje energetskog resursa rigorozne empatije.

Umjetnost, kao društvena praksa, može birati što će pamtiti.

Može arhivirati ono što na svakoj razini nadilazi model osobne koristi. 

Nevidljivost – izostavljenog – rada. 

Moderatorice radionice na Vox Feminae: Nataša Govedić, Deana Gobac,  Hana Lukas Midžić, Mila Pavićević & Iva Nerina Sibila

Deana Gobac školovala se na Školi za klasični balet u Zagrebu, od 1987.  članicom je baletnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje od 1995. do 2005. u statusu solistice. Nastupa i u nezavisnim produkcijama Nataše Lušetić, Jasne Frankić, Željka Zorice, Ive Višak, Od 2007. djeluje kao  samostalna umjetnica i baletna pedagoginja. 

Nataša Govedić teatrologinja je, kazališna kritičarka, mama, aktivistica čitanja djeci, dramaturginja, urednica i predavačica na Akademiji dramskih umjetnosti te na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Dosad je objavila deset teatroloških knjiga i dvije knjige za djecu. Na autorskoj ili suautorskoj izvedbenoj sceni surađivala je s Vilimom Matulom, Brankom Trlin, Ivom Nerinom Sibilom, Selmom Banich, Robertom Milevoj, Deanom Gobac, Silvijom Marchig, Darkom Japeljom, Milom Čuljak, Jasnom Vinovrški, Pavlom Heidlerom i Brunom Isakovićem. Suosnivačica je Instituta za katastrofu i kaos.

Hana Lukas Midžić akademska je kiparica rođena 1980. u Splitu. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2002. Svoje polje interesa u umjetnosti nalazi i gradi kao vizualna umjetnica u kiparstvu, u video umjetnosti, land artu, interdisciplinarnim i performativnim formama koje uključuju oblik, znak, riječ i pokret. Iza sebe ima nekoliko samostalnih izložbi, a neke projekte provodi i izvan institucionalnih okvira. Bavi se pedagoškim radom kroz razne radionice s djecom i odraslima.

Mila Pavićević rođena je 1988. Studentica je komparativne književnosti i grčkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebui, te dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti. Kao dramaturg radila je u kazalištima ITD i HNK u Zagrebu. U tandemu s koreografom Sergiu Matisom (RO/DE) radi plesne predstave. Dobitnica je brojnih nagrada od koji je najznačajnija Nagrada europske unije za književnost koju je 2009. godine dobila za knjigu Djevojčica od leda i druge bajke. 

Iva Nerina Sibila,  plesna umjetnica i kritičarka. Školovala se na Northern School of Contemporary UK. Nakon povratka u Zagreb radi kao plesačica, autorica i edukatorica. Trenutačno djeluje kroz Integrirani kolektiv – IMRC za plesače sa i bez invaliditeta, Tranzicijsko fikcijskog kazalište – Trafik i Nomadsku plesnu akademiju. Suosnivačica je Instituta za katastrofu i kaos. 


Povezano