Objavljeno

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak udovoljila zahtjevima konzervativnih udruga

Konzervativne snage došle su na svoje u kurikularnoj reformi jer će svi svjetonazorski sporni sadržaji biti ostavljeni na izbor roditeljima, a djeca će imati pravo na alternativne programe.

Proizlazi to iz izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama koje je ministrica Blaženka Divjak krajem prošlog tjedna uputila u javnu raspravu, piše Novi list.

Članak 27. postojećeg zakona tako će dobiti dopunu sljedećeg sadržaja:

“Ako dijelovi međupredmetnih i/ili interdisciplinarnih tema i/ili modula prema mišljenju agencije nadležne za odgoj i obrazovanje imaju uključenu istaknutu odgojnu dimenziju u smislu utjecaja na osobnu izgradnju i usvajanje stavova, vrijednosti i izbora ponašanja, isti se kurikulom utvrđuju izbornim sadržajem, pri čemu se može odrediti alternativni modul izbornom dijelu kurikula. Učenici i njihovi roditelji mogu odabrati onaj koji je u skladu s njihovim odgojnim pristupom i sustavom vrijednosti”.

Osim toga, uloga roditelja u odlučivanju o tome po kojem će im programu djeca učiti dodatno je pojačana odredbom koja kaže da je “promicanje odgojnih vrijednosti i vrednota temeljeno na pravu roditelja da samostalno odlučuju o odgoju djece”

Aktualna ministrica obrazovanja time je izašla ususret zahtjevima konzervativnih udruga koje su tijekom javne rasprave o kurikularnoj reformi tražile da međupredmetne teme Zdravlje i Građanski odgoj budu izborne, i da im prethodi obavezna roditeljska suglasnost.

Krajem prošle godine predsjednica GROZD-a i sestra Ladislava Ilčića (inače novog savjetnika ministrice kulture!), Kristina Pavlović, pozivala je roditelje da se masovno uključe u javnu raspravu ne bi li srušili sporne međupredmetne teme. U programu koji udruga GROZD pokušava uvesti u školski sustav još od 2007. godine, a sada bi mogao postati alternativom za djecu čiji roditelji nisu zadovoljni predloženim kurikulumom, stoji da je masturbacija štetna, homoseksualnost neprirodna, a spolni odnosi prije braka nepoželjni.

“Pitanje je trebaju li te skupine izigravati Nacionalni okvirni kurikulum i zašto je ministrica na to pristala,” komentirala je Eli Pjaca Plavšić iz Inicijative GOOD. “Svaki je predmet i odgojni predmet, znači li to da će roditelji odlučivati o svemu? Čini mi se da se time oduzima uloga države u odgojno-obrazovnom sustavu.”

Uključite se u javno savjetovanje do 3. prosinca 2017.

Povezano