Objavljeno

Kurikularna reforma na klimavim nogama, Jokiću se zamjera žurnost

Nakon što je jučer dr. sc. Jasminka Buljan Culej, dosadašnja savjetnica ministra Barišića, imenovana novom voditeljicom ekspertne radne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ozbiljno je ugrozilo načelo neovisnosti i stručnosti, upozorio je danas Centar za mirovne studije. 

„Odabir nove voditeljice je egzaktan primjer netransparetnog i političkog imenovanja. Prije svega, članovi Povjerenstva za provedbu strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije koji su odlučivali o novom voditelju ERS-a nisu na uvid dobili životopise i Akcijske planove kandidata, na temelju kojih su trebali donijeti odluku. Zatim, izbornu komisiju koja je odlučivala o užem izboru kandidata su između ostalog činili i dvoje kolega dr.sc. Buljan Culej koji sjede s njom u uredu. Konačno, novoizabrana voditeljica ERS-a je savjetnica ministra Barišića i time nije niti u kojem slučaju neovisna u cijelom procesu“, upozoravaju.

Uz voditeljicu, imenovani su i članovi Ekspertne radne skupine: Gordana Lešin, Dubravka Brezak Stamać, Sonja Rupčić Petelinc, Robert Kuhar, Mirko Ruščić, Ružica Vuk, Loretana Farkaš, dok će se za pet slobodnih mjesta natječaj ponoviti.

Podsjećamo, u lipnju prošle godine tadašnji ministar obrazovanja razriješio s dužnosti Ekspertnu radnu skupinu za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, na čelu s Borisom Jokićem, a tek je 30. siječnja ove godine imenovano novo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Budući da niti do sad nisu imenovani svi članovi i članice ERS saga oko reforme školstva se nastavlja.

“Posebno zabrinjava činjenica da cjelokupni sastav ekspertne radne skupine nije kompletiran, odnosno da reforma obrazovnog sustava Hrvatske i nakon godinu i pol i dalje mora čekati zbog nemara, indolencije i partikularnosti Ministarstva te pristranosti i nedemokratskih načela djelovanja Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja znanosti i tehnologije“, upozorava CMS. 

Zbog odluke o imenovanju nove voditeljice Ekspertne skupine, ali i dotadašnjeg rada Povjerenstva, ostavku na mjesto člana Posebno stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije odlučio je podnijeti Josip Milat, profesor s odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Splitu. Kako pojašnjava u pismu koje je uputio medijima i svojim kolegama, to je učinio zbog niza nelogičnosti i netransparentnosti u radu Povjerenstva.

Nezadovoljstvo su izrazili i drugi članovi povjerenstva. Član Povjerenstva i donedavni rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin za Jutranji je kazao: „Jasminka Buljan Culej zadovoljava kvalifikacijama, no nije dobro što je savjetnica ministra, odnosno zaposlenica Ministarstva znanosti, jer to, de facto, znači da njezine aktivnosti ovise o ministru. Ideja Ekspertne skupine je da bude ekspertna i neovisna o politici. Ovako, dobivamo zaposlenika Ministarstva ovisnog o politici.“ Kao i Milat navodi kako članovi povjerenstva nisu dobili životopise kandidata za članove ekspertne skupine do same sjednice na kojoj su ih birali(!). „Dobio sam prijedloge imena ljudi za koje nisam čuo“, zamjera Lučin.

Vedran Mornar, bivši ministar i član Povjerenstva, je upozorio Povjerenstvo na potrebu transparentnosti u smislu javne objave programa i akcijskih planova kandidata te kazao: „Koliko god uvažavam Culej, vjerujem da bi Jokić bio kvalificiraniji kandidat. Njemu se očito zamjera žurnost, on želi da kurikularna reforma krene što prije. Očito postoje drukčija razmišljanja koja prevladavaju.

Ta ‘prevladavajuća’ razmišljanja očito su u potpunoj suprotnosti s onima 50.000 građana i građanki, koji su zajedno s organizacijama civilnoga društva i sindikatima, prošle godine 1. lipnja upozorili da žele obrazovanje kao nacionalni prioritet te podržali Borisa Jokića kao voditelja ERS.

Izbor Jasminke Buljan Culej za voditeljicu kurikularne reforme nije iznenađenje uzme li se u obzir da su njezini stavovi o reformi kompatibilni stavovima Ministarstva, piše Jutarnji, a upozoravamo da se radi o osobi zadovoljnoj stanjem u hrvatskom školstvu, te bliskoj organizaciji U ime obitelji.

Komentirajući rezultate PISA istraživanja za N1, rekla je kako rezultati nisu porazni te da su naši učenici u čitalačkoj pismenosti postigli izvanprosječne rezultate. Na državnom stručnom skupu ravnatelja osnovnih i srednjih škola u veljači ove godine, ponovno je ustvrdila kako ‘možemo biti zadovoljni stanjem u obrazovnom sustavu’, pozivajući se na PISA istraživanje.

Istovremeno, nacionalna voditeljica PISA istraživanja u Hrvatskoj Michelle Braš Roth kazala je sljedeće: “Rezultati pokazuju da naši srednjoškolci izlaze iz sustava bez osnovnih obrazovnih kompetencija. Mi se moramo zabrinuti kako će se dalje snalaziti u životu i gdje će svoje kompetencije moći razviti.”

Za portal narod.hr, Buljan Culej je pak govorila o posebnostima razvoja i individualnom pristupu odgoja djece te važnosti obitelji za njihov razvoj i razvoj zajednice u cijelosti. Pričajući o posebnosti razvoja djevojčica i dječaka, rekla je da je važno individualno pristupiti odgoju i obrazovanju djece, uz uvažavanje posebnosti ovisno o spolu. Sa sličnom temom održala je i predavanje, ‘Djevojčice i dječaci: različiti pristupi u odgojno-obrazovnom procesu’, na konferenciji udruge U ime obitelji u listopadu prošle godine, ali i u Osnovnoj školi Ružičnjak, prvoj osnovnoj školi za djevojčice u Hrvatskoj, navodi portal srednja.hr.

Ističemo da javnosti i dalje nije dostupan program na temelju kojeg je Buljan Culej izabrana. Jedini javno dostupan program bio je naime onaj Borisa Jokića.

„Ministar Pavo Barišić, čiji je ministarski kredo srozan do neprepoznatljivosti, imenovanjem osobe koja nije neovisna o politici još je jednom pokazalo da je ovoj Vladi važnija ideološka unificiranost cjelokupnog društva i sustava od kvalitete, demokratskih procedura i stručnosti. Kurikularna reformana ovaj način nije i neće biti neovisna, ona neće biti utemeljena u stručnosti nego će biti poprište političkih igara i utjecaja u zatiranju manjinskog glasa i ravnopravnosti spolova te izgradnji prepreka uvodjenju gradjanskog i političkog obrazovanja primjerenog 21. stoljeću.“, zaključuje CMS.

Istovremeno, Hrvatskoj je jučer stigla i preporuka Europske komisije o nužnosti nastavka kurikularne reforme, i to po modelu bivšeg voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme (ERS) Borisa Jokića. Njegovo ime nije spomenuto, ali je Komisija upozorila da je “reforma revidirana, a provedba znatno odgođena” te preporučila da se proces nastavi “u skladu s izvornim ciljevima”. [Ž.V.]


Povezano