Objavljeno

Ministrica Divjak i pravobraniteljice za djecu i ravnopravnost spolova osudile spaljivanje slikovnice Moja dugina obitelj

Nakon što je jučer na dječjem karnevalu u Kaštelima spaljena maketa slikovnice Moja dugina obitelj, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić osudile su ovaj homofobni čin.

“Doista je krajnje vrijeme da konačno izgradimo otvoreno i tolerantno društvo. Ne moramo se u svemu slagati, ali djecu ne smijemo ovakvim primjerima učiti da je mržnja, isključivost ili paljenje knjiga rješenje“, kazala je ministrica Divjak.

„Umjesto da ih uče prihvaćanju i poštovanju različitosti i toleranciji, oni im krajnje neodgovorno pružaju poticaj za nesnošljivost i nasilje, ne razmišljajući o tome kako će se to odraziti na njihov budući razvoj i ponašanje. To je još jedna potvrda da nam u školi trebaju i građanski i zdravstveni odgoj, i to ne kao izborni već obvezni sadržaji“, izjavila je Pirnat Dragičević i dodala kako organizatori javnih događanja i manifestacija za djecu moraju u prvi plan staviti interese djece i nuditi djeci kvalitetne sadržaje, a ne vlastite predrasude. 

„Oštro osuđujem ovaj incident koji svojom zastrašujućom i nehumanom porukom nadilazi narodne običaje jer progovara govorom mržnje prema jednoj ranjivoj skupini onih čija ljudska prava još uvijek nisu u potpunosti zaštićena,” rekla je Višnja Ljubičić. “Nezamislivo je da se čak i figurativno za sve nedaće tijekom godine odabiru oni koji su bez moći, oni koji su manjina unutar manjine. I to samo zato što su drugačiji od većine, iako ne predstavljaju nikakvu prijetnju niti utječu na živote onih koji su ovim svojim činom javno obznanili svoju mržnju“.

Međutim, sramotno je da čin organizatora ovog događaja udruge Poklade nije naišao na osudu gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića koji je za medije izjavio kako je riječ o tradiciji da se svake godine spali krnje koji je kriv za nedaće, te da se Grad Kaštela nikada nije miješao u odluke krnjevalskih udruga. 


Povezano