Objavljeno

“Što će djevojčice s kamionom?”, pitaju se zabrinuti roditelji iz Poreča

Foto: Parentium.com

U ime roditelja porečkog Dječjeg vrtića Radost, čitateljica portala Parentium izrazila je nezadovoljstvo dodjelom paketa Djeda Mraza u ime Grada Poreča vrtićkoj djeci.

Djeca su dobila poklon paket “s jeftinom loptom, nekakvom mini magnetnom pločom loše kvalitete i plastičnim kamionom koji liči na vatrogasno vozilo s plastičnim kockama unutar njega,” požalila se majka djeteta koje je dobilo paketić, naglasivši da su i muška i ženska djeca dobila jednake poklone.

“Djevojčice su, naravno, razočarane. Pa kako i ne bi bile. Šta će s kamionom,” zapitala se očajna roditeljica.

Napomenula je i da igračke nisu primjerene uzrastu djece te da su okolne općine imale puno bolje i kvalitetnije poklone.

“Pa tko je u gradu Poreču zadužen za biranje tih poklona? Kako ih nije sram tako nešto odabrati već velikoj djeci? I curicama i dečkima? Kako bi bilo da iduće godine svi dobiju neki set za šminkanje? Užas, sramota! Bolje da su im poklonili svakom bombone i čokoladu koje će rado pojesti, nego veliki paket s nekvalitetnim glupostima da izgleda moćno i veliko,” zaključila je roditeljica, no nije istaknula trebaju li djevojčice i dječaci dobiti različite bombone i čokolade.

U sklopu manifestacije Advent Poreč, Grad Poreč već dvadesetak godina daruje sve svoje najmlađe stanovnike poklon paketićima i prigodnim programom. Prema preporuci stručnjaka, sadržaj poklon paketića svake godine sastojao od tri dijela: društvene igre ili igračke s kojom se dijete može igrati s prijateljima, igračke koja potiče na kretanje i bavljenje sportskim aktivnostima, te osobne igračke tj. one s kojima se dijete može igrati samo, objasnila je glasnogovornica Grada Ajna Temimović za portal Parentium.com.

“Ranije smo upravo radi raznolikosti birali igre (kocke, puzle i drugo) na kojima su bile ilustracije omiljenih likova iz dječjih crtanih filmova, koji su se razlikovali prema spolu. Međutim, 13. listopada 2016. godine zaprimili smo dopis Centra za građanske inicijative u kojem nam se obraćaju sa zahtjevom da ukinemo rodno podijeljene igračke za djevojčice i dječake,” rekla je Temimović.

Temeljem tog dopisa Grad je proveo anketu među stručnjacima i stručnim timovima svih gradskih i privatnih predškolskih ustanova i osnovnih škola na području Poreča o ukidanju rodno različitih poklona (koji se nikad ni nisu sastojali od rodno različitih igračaka, kao što su, primjerice, lutke i kuhinjski setovi) te je zatraženo da se stručni timovi očituju o navedenom dopisu. Temimović navodi da su sve ustanove i njihovi stručnjaci podržali dopis Centra za građanske inicijative u skladu s kojim su složeni poklon paketići i ove godine.

Ovim putem redakcija portala Vox Feminae izražava solidarnost s razočaranim roditeljima, u nadi da će idućeg Božića porečki Djed Mraz pri odabiru poklona malo više misliti o rodnim ulogama (ili u najmanju ruku neće odabrati tako jeftine poklone) kako se porečka djeca i roditelji ne bi osjećali zakinuto u odnosu na susjedne općine. Budući da su se neke od članica redakcije u djetinjstvu također morale igrati “muškim” igračkama poput autića i lopti, u potpunosti razumijemo kakve posljedice to može imati na daljni rast i razvoj djeteta.


Povezano