Objavljeno

Ministarstvo obitelji, djece i prava žena uznemirilo Francusku

Nakon posljednjeg restrukturiranja francuske Vlade, predsjednik Francois Hollande izložen je povećim kritikama i to zbog osnivanja Ministarstva obitelji, djece i prava žena.

„Hollande je zaboravio ubaciti šivanje i peglanje“, tweetala je nakon ove vijesti zastupnica opozicije Nathalie Kosciusko-Morizet, aktivistička skupina Osez Le Feminisme taj je potez nazvala retrogradnim, a niti lijeva niti desna strana nisu zadovoljne odlukom da se ženska pitanja ujedini s onima obitelji i kućne sfere.

„Nije li ovo zaključavanje žena u stereotipne uloge koje su im stoljećima dodjeljivane: uloge supruga i majki?“, kazala je Danielle Bousquet, čelnica Visokog vijeća za rodnu ravnopravnost koje je upravo Hollande utemeljio, zatraživši od Vlade da se jasno očituje kako je i dalje posvećena pravima žena i rodnoj ravnopravnosti.

Na čelo spornog ministarstva postavljena je vodeća feministkinja Socijalističke partije Laurence Rossignol, koja je istaknula da će nastaviti biti feministkinja s modernim pogledom na obitelj i ženska pitanja. Kazala je da je spremna na razgovor s kritičarima, no smatra prijetnja ženama nije retradicionalizacija, odnosno povratak u sferu doma, već činjenica da u domu obveze nisu ravnopravno raspoređene.

Novost je i niže ministarstvo ‘prave jednakosti’ koje će djelovati pod uredom premijera, a pomagat će uspostavljanju mjera prave jednakosti i otvaranju društva. Pritiskat će svako od ministarstava kako bi se osiguralo da se prilika da svima.

Ovo restrukturiranje Vlade dolazi 15 mjeseci prije novih izbora, a budući da je Hollande izbore dobio obećavajući fokus na rodnoj ravnpravnosti što je usred Dominique Strauss-Kahn skandala bilo vrlo zgodno jer se u društvu počelo diskutirati o seksizmu, uznemiravanju i ravnopravnosti, mnogi se boje da na ovaj način, u nešto drugačijem kontekstu, predsjednik igra desnu kartu.

Kada je dobio izbore, Hollande je uspostavio Ministarstvo za prava žena na čelu s Najat Vallud-Belkacem, da bi ga sada spojio s pitanjima obitelji i djece, što se pokazuje problematičnim. Hollande je obećao i ravnopravnost u parlamentu, a iako ide ka tome (20 muškaraca : 19 žena), ključna ministarstva su i dalje u rukama muškaraca.

Ipak, iako kritike nisu bespredmetne, Jessica Reed za The Guardian upozrava da se Francuska po pitanju prava žena za Hollandeova mandata ipak kretala u pravom smijeru. Podsjeća pritom na produženje roditeljskog dopusta, veće sankcije za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, sustav socijalne pomoći u slučaju kada partner odbija plaćati alimentaciju do razriješenja spora, zabranu izbora ljepote za djevojčice ispod 16 godina, podršku u povećanju pristupa uslugama reproduktivnog zdravlja i pobačaju i drugo.

Možemo stoga naziv Ministarstva i objedinjavanje ovih resora smatrati pogrešnim, no ono što je ključno jest da Francuska po pitanju reformi ostane na pravom tragu. TheGuardian


Povezano