Objavljeno

Međunarodna konferencija o izvještavanju o LGBT temama

Međunarodna konferencija pripadnika LGBT medija i novinara koji se bave LGBT temama će na jednom mjestu povezati pojedince, redakcije i organizacije koji se bave izvještavanjem o LGBT temama s ciljevima razmjene iskustva, rasprave specifičnosti LGBT tema u medijskom prostoru te s jedne strane navođenje primjera pozitivnih praksi za daljnju primjenu, a s druge prikazom specifičnosti lokalnog konteksta izvještavanja o tim temama koje proizlaze iz stanja medija i ljudskopravaškog standarda u pojedinoj državi.

Konferencija će uključivati panele s međunarodnim gostovanjima na kojima će se raspravljati o izvještavanju o LGBT temama unutar i izvan okvira LGBT medija, s usporedbom tih dvaju pristupa, te uz razmatranje etičkih specifičnosti vezanih uz tu temu, kao i dodatnu odgovornost koja se nadaje iz potrebe za edukacijom LGBT zajednice s jedne strane i informiranjem šire javnosti s druge.

Također će se unutar programa konferencije održati radionica s mladim LGBT novinarima koji će u suradnji s urednicima radio stanica naučiti osnove uređivanja radio emisija, te nakon održane radionice realizirati niz emisija emitiranih tijekom godine na radio stanicama diljem Hrvatske.

Hrvatska kao zemlja domaćin ove konferencije usko je povezana sa LGBT pokretom na području bivše Jugoslavije koji se nalazi u različitim stupnjevima garancije LGBT prava i pokreta u različitim državama svoje regije, istovremeno, s obzirom na povezanosti organizatora s mrežama LGBT organizacija diljem regije i Europa, u raspone djelovanja, te u samu konferenciju uključuju se organizacije koje se bave medijskom djelatnošću iz niza država od Kavkaza, preko Balkana do većih medijskih organizacija Europe i sjeverne Amerike. U konferenciju će biti uključeni, sudjelovanjem i/ili prisutnošću, također i pripadnici ne LGBT prefiksiranih medija u Hrvatskoj, kao i ne medijski prefiksiranih LGBT organizacija iz države.

Međunarodna konferencija o izvještavanju o LGBT temama LGBT teme i mediji: etičke specifičnosti i pitanje odgovornosti održat će se 17. – 18.5. 2013., u Hrvatskom Novinarskom Domu (Perkovčeva ulica 2) i u Hotelu Laguna Zagreb (Kranjčevićeva ulica 29). Cjelokupni program konferencije pogledajte ovdje.


Povezano