Urbana šetnja putevima strašnih žena

NAPOMENA: Šetnja je popunjena!

Udruga K-zona je 2021. izdala knjigu Putevima strašnih žena, svojevrsni vodič kroz žensku povijest Hrvatske, čije je drugo izdanje objavljeno u travnju 2022. u nakladi društvenog poduzeća Fierce Women d.o.o. Kroz ovu urbanu šetnju želimo vas upoznati s našim vodičem, kao i s nekim od strašnih žena koje se u njemu spominju.

Brojne feminističke autorice već su ukazale na činjenicu da prostor oko nas nije rodno neutralan, već odražava društvene nejednakosti. Ako pogledamo povijesne zapise o najznačajnijim izumima, otkrićima ili pothvatima, moglo bi se, kako sugerira Lydia Sklevicky, zaključiti da žene nisu ni postojale. Rodna neravnopravnost jasno je artikulirana u javnom prostoru – od nazivlja ulica i trgova do spomeničke plastike. Doprinosi nebrojenih žena kroz povijest i dalje su nepriznati i nezabilježeni, stoga ova publikacija i urbana šetnja predstavljaju mali korak prema ispravljanju te nepravde, ali i prema kreiranju ravnopravnije i potpunije slike naše stvarnosti.

Šetnju će voditi Tihana Bertek iz K-zone, uz gošću Ivanu Skuhalu Karasman s Instituta za filozofiju, koja je koautorica nedavno objavljene knjige posvećene eksperimentalnoj psihologinji i prvoj profesionalnoj knjižničarki Elzi Kučeri.

Početna točka šetnje je Trg Marka Marulića – park ispred ulaza u Hrvatski državni arhiv. Predviđeno trajanje šetnje je 1,5h.

Broj sudionica je ograničen, a prijaviti se možete na: tihana@voxfeminae.net uz napomenu “Za šetnju”. Prijave se primaju do 17.5. ili do popunjenja predviđenih kapaciteta.


Tihana Bertek je završila studij anglistike i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (2012.) te rodne studije na Srednjoeuropskom Sveučilištu u Budimpešti (2014.). Radi kao urednica portala VoxFeminae i sudjeluje u drugim aktivnostima K-zone, uključujući projekt “Women on Women” u sklopu kojeg je nastao vodič Putevima strašnih žena

Ivana Skuhala Karasman je 2011. godine doktorirala filozofiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu tezom Predviđanje u srednjevjekovnoj i renesansnoj prirodnoj filozofiji (u djelima H. Dalmatina, F. Grisogona, J. Dubrovčanina). Od 2005. godine zaposlena je na Institutu za filozofiju u Zagrebu. Glavna je urednica časopisa Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine te suradnica na projektima Hrvatske filozofkinje u europskom kontekstu i Hrvatski renesansni aristotelizam – nova era u mišljenju prošlosti. Posebnu pažnju posvetila je istraživanju hrvatskih filozofkinja Helene von Druskowitz, Elze Kučere, Ivane Rossi, Marije Bride i Gordane Bosanac. S Lukom Boršićem uredila je 2017. godine knjigu Filozofkinje u Hrvatskoj, a 2018. preveli su s njemačkog na hrvatski djelo Helene von Druskowitz Pesimistične kardinalne postavke. Naputak za najslobodnije duhove. Zajedno s Lukom Boršićem autorica je i monografije Dr. Elza Kučera koja je objavljena 2022. godine.


Povezano