Objavljeno

Podrži inicijativu za poštenu plaću kulturnih radnica i radnika!

Vizual: Klis

Lokalna baza za osvježavanje kulture BLOK poziva sve kulturne radnice i radnike da, uoči raspisivanja novog poziva za javne potrebe u kulturi, dignu svoj glas!

Priopćenje pročitajte u nastavku, a poveznica na peticiju nalazi se na kraju teksta!


Udruge u kulturi u čitavoj Hrvatskoj proizvode programe kojima nadomještaju nedovoljnu institucionalnu proizvodnju. Nekomercijalni festivali za lokalnu zajednicu (a ne turiste), besplatne radionice, predavanja i drugi edukacijski programi, knjige koje se često dijele besplatno, izložbe temeljene na istraživanjima, eksperimentima i društvenom angažmanu – sve su to proizvodi kojih bi bilo značajno manje nema rada udruga.

A taj rad nije nimalo lak: statistike, kao i iskustvo s terena, pokazuju da radimo preko autorskih i studentskih ugovora, od projekta do projekta, za ispodprosječnu plaću, za mizerne honorare, bez plaćenih prekovremenih, bez zdravstvenog osiguranja, bez osiguranog radnog prostora i tehnike, dovodeći se u stanje samoizrabljivanja, nerijetko posežući u vlastiti džep da bismo zaokružili financijsku konstrukciju projekta.

Kriza uzrokovana koronom samo je ove probleme ogolila do kosti, a udruge u kulturi ostale su isključene iz svih mjera pomoći, kako onih Ministarstva kulture i medija RH namijenjenih isključivo samostalnim umjetnicima, tako i onih državnih namijenjenih isključivo tvrtkama.

Ono što može barem djelomično popraviti sliku naših radnih uvjeta jest zapošljavanje putem ugovora o radu, na neodređeno, ili barem na višegodišnjoj bazi. No naše resorno Ministarstvo kulture i medija već nam godinama to otežava inzistirajući pri provođenju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi na uvjetu koji je teško razumjeti i nemoguće opravdati: plaće zaposlenika, bez obzira na opis radnog mjesta, kao i hladnopogonski troškovi, ne mogu se uvrstiti u budžete. Time se izravno potiču nesigurni oblici rada, a udrugama onemogućuje stabilno funkcioniranje.

Vrijeme u kojem živimo pokazalo je koliko je važno da imamo stabilne, održive radne uvjete, zajamčene pravnim mehanizmima. Pokazalo je koliko su tekovine socijalne države, poput prava na bolovanje i zdravstvenu zaštitu, važne za naš opstanak. Također je pokazalo koliko je važno da proizvodimo kulturu koja je dostupna lokalnoj zajednici i za nju osmišljena.

Stoga je sada krajnje vrijeme da zajednički dignemo glas protiv prakse kojom nas Ministarstvo sprječava da radimo svoj posao u poštenim radnim uvjetima. Uoči raspisivanja Poziva za 2022. godinu tražimo:

1. povećanje budžeta za programe javnih potreba u kulturi
2. da do 25% budžeta programa javnih potreba u kulturi može biti potrošeno na plaće i hladni pogon neprofitnih organizacija. 


Ove zahtjeve vidimo kao minimalan, ali neophodan prvi korak u smjeru očuvanja javnog financiranja kulture i poboljšanju radnih uvjeta za sve u polju. 

Podržite nas i potpišite peticiju ovdje!

Kao organizacija (udruga civilnog društva, umjetnička organizacija, neformalna inicijativa ili kolektiv, strukovna udruga, institucija, sindikat itd.) podržite nas ovdje.


Povezano