Objavljeno

Dodijeljene Nagrade Nada Dimić i Vesna Kesić za javno, kulturno i društveno djelovanje

Foto: Dalibor Urukalović

U petak, 25. lipnja 2021. dodijeljene su Nagrade Nada Dimić i Vesna Kesić, u organizaciji udruge Domino i inicijative Fond za druge.

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba, ili kolektivnoj inicijativi koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag u javnom, kulturnom i društvenom djelovanju, a čije su originalne, inovativne i provokativne prakse motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju. Nagradom se odaje priznanje onima koji se odupiru sve snažnijem sužavanju građanskih, manjinskih i umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja individualnih i društvenih sloboda.

Nagradu je osnovao i dodjeljuje Fond za druge, koji su utemeljili Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković s ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive.

Fond za druge svake godine dodjeljuje dvije Nagrade Nada Dimić. Osnivači Fonda za druge ove su godine odlučili da jednu Nagradu dobivaju svi solidarni građani koji su se okupili u pomoći Baniji nakon razornih potresa, a dijeli se među inicijativama Ljudi za ljude, Sloga i Dobro dobrim. Drugu Nagradu Nada Dimić dobivaju Mladen Kozić i Ivo Šegota za svoj aktivistički angažman posvećen promjenama udomiteljskog i posvojiteljskog statusa istospolnih zajednica.

Nagrada se sastoji od “ulične kocke” (kaldrme), simbola pučke pobune i protesta s ugraviranim imenima dobitnika i od novčanih sredstava koja ove godine iznose 7.500,00 kuna po Nagradi. Mladen Kozić i Ivo Šegota svoju su nagradu odlučili donirati udruzi Proces iz Pule koja radi na osvještavanju LGBTIQ tema i osnaživanju zajednice u Istri.

Novoosnovana Nagrada Vesna Kesić za hrabro, otvoreno, kritičko novinarstvo, pripala je Danki Derifaj, novinarki u istraživačkom magazine RTL-a Potraga.

O Danki i njezinim novinarskim prilozima prepoznajemo najvažnije od onoga po čemu se isticala Vesna Kesić: strast, intelektualno poštenje, precizni moralni kompas i uvjerenje da je posao novinarke pridonositi boljem društvu za sve. Danka neumorno inzistira na odgovorima od predstavnika vlasti i moćnika, a vrijednost njenih priloga nije samo u informacijama do kojih uspije doći, nego i u tome što je očito da sve to radi s istančanom novinarskom etikom i željom da pomogne, ne nužno pojedincu kojeg je zahvatila neka nepravda, nego upravo ostvarenju javnog interesa,” kazala je novinarka Snježana Pavić u obrazloženju nagrade.


Povezano