Objavljeno

Medijskapismenost.hr – Portal za informiranje roditelja o utjecaju medija na djecu

Agencija za elektroničke medije i UNICEF, u suradnji s partnerima – Akademijom dramske umjetnosti, Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Hrvatskim audiovizualnim centrom i Hrvatskim filmskim savezom pokrenuli su prvi internetski portal na ovim prostorima koji informira i educira roditelje, dječje skrbnike/ce i učitelje/ice o medijskoj pismenosti. Portal medijskapismenost.hr za cilj ima osnažiti roditelje da aktivno traže znanja i informacije o medijima i načinima na koji oni utječu na razvoj djece.

Kako je tehnologija u proteklih godina napredovala munjevitom brzinom, a mladi se sve više informiraju putem medija, ovakav je portal veoma koristan za sve roditelje koji se žele informirati o utjecaju različitih vrsta medija i žanrova za djecu, ali i svim negativnim aspektima medija, poput nasilja, stereotipa i potencijalno negativnog utjecaja medija na dječji razvoj.

Uz medijski pojmovnik, na medijskapismenost.hr možete pronaći niz tekstova koji sadržavaju brojne savjete za postupanje u konkretnim situacijama iz stvarnog života, poput tumačenja neprikladnog sadržaja na koji djeca često nailaze ili postavljanja granica između poštivanja djetetove privatnosti i kontroliranja njihovih aktivnosti na društvenim mrežama.

Izdvajamo neke od naslova:

ŠTO SVE DJECA UČE GLEDAJUĆI FILMOVE
Dijete razvija empatiju i bolje razumijevanje postupaka drugih ljudi preko glavnih likova u filmu. Gledanjem filmva potpuno nesvjesno razvija i doređene misaone sposobnosti kao što su percepcija ili opažanje, koncentracija i vvizualna memorija. Piše: Ana Markotić

ŠTO KAD DIJETE BURNO REAGIRA NA CRTIĆE I FILMOVE?
Odgovara dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić, prof. psihologije, redovita profesorica na Odsjeku za psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

10 SAVJETA ZA GLEDANJE TELEVIZIJE S DJECOM 
(Izvor: Priručnik za voditelje radionica s roditeljima “Rastimo zajedno” Roditeljstvo u najboljem interesu djeteta i podrška roditeljima najmlađe djece)

PRIJATELJI SA SVOJIM DJETETOM NA FACEBOOKU: DA ILI NE?
Ako kao prijatelj pratimo profil svog djeteta na faceboku, što mu time zapravo poručujemo? Hoće li mu to pružiti sigurnost u virtualnom svijetu? Odgovore na ova pitanja daje psihologinja Jasenka Pregrad

SAVJETI ZA NASTAVNIKE: KAKO SPRIJEČITI ELEKTRONIČKO NASILJE U ŠKOLI
(Izvor: Sigurno surfanje, Hrabri telefon)

Namjera portala također je da u stvaranje njegovog sadržaja što više uključi roditelje, kako bi ponuđene teme u što većoj mjeri odgovarale potrebama roditelja i djece, te su sve čitateljice i čitatelji pozvani da sudjeluju u odabiru tema o kojima bi željeli čitati, kako bi portal mogao zaživjeti kao zajednički projekt uredništva i čitatelja.


„Portal koji smo pokrenuli važan je iskorak u medijskom opismenjavanju jer prvi puta svi oni koji na bilo koji način sudjeluju u odgoju djece i mladih na jednome mjestu mogu pronaći sveobuhvatan pregled pouzdanih i korisnih informacija o medijima i njihovu potencijalnom utjecaju na razvoj djece. Djeca su od najranije dobi izložena snažnim medijskim utjecajima, a najučinkovitija zaštita od potencijalno štetnih medijskih sadržaja je poznavanje medija i sposobnost kritičkog razmišljanja o tome što čitamo, gledamo i slušamo u medijima“,
izjavio je na predstavljanju portala Robert Tomljenović, član Vijeća za elektroničke medije. 

Gorana Dojčinović, voditeljica komunikacija hrvatskog ureda UNICEF-a, objasnila je kako djeca više vremena provode uz različite medije i ekrane, nego u školi ili s roditeljima, a u tome im je svakako potrebno vodstvo odraslih osoba kojima vjeruju.


Povezano