Objavljeno

Devetogodišnja novinarka razotkriva kriminal u maloj lokalnoj zajednici SAD-a

Devetogodišnja Hilde Kate Lysiak iz malog mjesta u Pennsylvaniji ide u treći razred osnovne škole, no umjesto uobičajenih dječjih igara odabrala ozbiljan novinarski posao i svoju buduću karijeru.

Hilde naime, samostalno uređuje i objavljuje vijesti na internetskoj stranici Orange Street News, a posvećena je osobito kriminalističkim pričama. Orange Street News je pokrenula 2014., kada je imala sedam godina, ekskluzivnom informacijom o rođenju sestrice. Do osme godine već je sudjelovala na sastancima općine, intervjuirala poduzetnike te izvještavala o kriminalu. „Vandali u vašem kvartu. OSN istražuje!“, stoji na njezinom webu. 

U svijet novinarstva Hilde je uveo otac, Matthew Lysiak, bivši autor i reporter New York Daily News-a. Za Hilde kaže kako je motivirana, neustrašiva i želi dati stvarnu priču, a s njim je bila i na terenu u Bronxu.

Hilde je počela pokrivati vijesti iz poslovnog sektora i škola, kao i sve druge lokalne vijesti te je to radila tako dobro da se o njoj pisalo u Columbia Journalism Review-u i Today show-u.

“To je ono što stvarno želim raditi. A kriminal je definitivno moj favorit.”, kaže Hilde. Nedavno je tako objavila priču o ubojstvu u 9. ulici za koju je, kako kaže, imala „dobru dojavu iz pouzdanog izvora koju je mogla potvrditi. “

Pisala je naime seriju priča o selinsgruvskom vandalu koji je uništavao biljke diljem grada, a priča o vandalu dovela ju je do priče o umorstvu. Prilikom posjeta policijskoj postaji saznala je od načelnika da se nešto važno događa. Zahvaljujući maloj selinsgruvskoj lokalnoj zajednici s kojom je izgradila odnos povjerenja, doznala je mjesto događaja te zahvaljujući pouzdanom izvoru dobila informacije na temelju kojih je mogla potvrditi priče. Objavila je osnove na stranici, a zatim se vratila na mjesto događaja po još informacija na temelju kojih je objavila cijelu priču, fotografije i snimku satima prije Daily Item-a, novina i web stranica koji obuhvaćaju četiri županije u Susquehanna Valley-u.

No nisu svi oduševljeni njezinim izvještavanjima što su joj dali do znanja na Facebooku. I ne samo to. Neki su napali njezine roditelje jer joj dopuštaju takve aktivnosti, no Hilde se nije dala smesti. Prikupila je komentare, pozvala stariju sestru s kamerom, naglas pročitala sve komentare te se obratila svojim kritičarima: „Ako želite da prestanem objavljivati vijesti, skinite se s računala i učinite nešto oko vijesti. Eto, je li to dovoljno slatko za vas?“

 

Njezina sestra, 12-godišnja Isabel, uredila je snimku i objavila ju na Youtubeu, kao i na početnoj stranici Orange Street News-a. Isabel inače piše dječju kolumnu za Item „kao najmlađa plaćena kolumnistica u Americi“.

Za kraj istaknimo kako su prošlog mjeseca stranice Orange Street News-a dosegle gotovo 18.000 prikaza potaknutih dijelom i Hildinim istraživanjem droge u srednjoj školi. [A.P.] TheWashingtonPost


Povezano