Objavljeno

Marija Andrijašević dobitnica 15. književne nagrade tportala

Marija Andrijašević (foto: Guiomar Desantes)

Dobitnica 15. književne nagrade tportala je Marija Andrijašević za roman Zemlja bez sutona (intervju Barbare Gregov s autoricom pročitajte ovdje). Ovo je, nakon nagrade Štefica Cvek, već drugo priznanje za Marijin roman.

Uz pobjednicu natječaja Mariju Andrijašević, u finalu ovogodišnje književne nagrade našli su se Marinko Koščec (Sami), Đorđe Matić (Niotkuda s ljubavlju), Sandra Antolić (Svojevrsna) i Nora Verde (Moja dota).

U obrazloženju žirija u sastavu Robert Perišić, Boris Jokić, Vanda Mikšić, Anica Tomić i Andrea Milanko stoji:

“Roman prvijenac Marije Andrijašević književno je iznenađenje koje se po gustoći stila i cizeliranoj rečenici te strpljivoj gradnji teksta ne samo izdvaja u lanjskoj hrvatskoj romanesknoj produkciji nego svojega poetičkog srodnika ima tek u Desničinim Proljećima Ivana Galeba (1957). Riječ je o romanu koji je pisan na pozadini tradicije velikih pripovjedača koji su Dalmatinskoj zagori dali prozni oblik, poput Šimunovića, spomenutog Desnice, Božića i Raosa, portretirajući isti patrijarhalni ambijent, njegovu zagušujuću atmosferu i klanovsko obrušavanje na pojedinca ako se po kakvoj crti ne uklapa u zakone kolektiva, s tom razlikom što je autorica osmislila i na svim razinama – pripovjednoj, aktancijalnoj, simboličkoj, stilskoj – ostvarila dojmljiv ženski lik, dajući mu glas da čitatelja vodi kroz emocionalno uvjerljivu i životnu priču o odnosu između kćeri i oca. (…) Kompozicijski je roman ujednačen i usprkos gustoći diskurza uspijeva balansirati između živahnih dijaloških partija, pripovijedanja u ich-formi i opisa na granici sa znanstvenim stilom. Sve to svjedoči o golemom naporu koji je autorica uložila u izgradnju pripovjednog univerzuma, intelektualnoj ambiciji i domišljenoj namjeri da se aktualnim ekološkim izazovima priđe iz jedne osebujne perspektive, prije svega fikcionalne, u svojoj podlozi feminističke, ne žrtvujući pritom užitak u tekstu. Ovo je priča i o svima nama, ali i o onome što ne osvjetljujemo ni intimno, ni politički, ni etički; zemlja bez sutona, tek djelomično osvijetljena sunčevom svjetlošću, ona je koja ne daje odgovore, ali pruža dovoljno svjetla da ih sami potražimo.”

Prvi put ove godine književna nagrada tportala pruža dobitnici i dodanu vrijednost u obliku audioizdanja pobjedničkog romana na platformi Book&Zvook.

Marija Andrijašević će u utorak, 21. lipnja u 20h gostovati u Booksinom književnom programu. S njom će o romanu Zemlja bez sutona, književnim nagradama, kritičkoj recepciji, poziciji spisateljica u književnom polju i brojnim drugim temama razgovarati Ivana Dražić.


Povezano