Objavljeno

Mađarskoj primalji koja zagovara porod kod kuće prijeti zatvor

Agnes Gereb

Mađarskoj primalji Ágnes Geréb predstoji služenje zatvorske kazne od dvije godine zbog pružanja podrške rodiljama pri porodu kod kuće, prenosi The Pool.

Godine 2010. trudnica Anna Ternovszky podnijela je tužbu protiv Mađarske Europskom sudu za ljudska prava jer joj nije bilo dozvoljeno da rodi kod kuće. U ovom prijelomnom slučaju, Ternovszky je tvrdila da odluke koje donosimo u vezi poroda čine dio naših temeljnih ljudskih prava na privatnost i obiteljski život te da nam zemlje u kojima živimo moraju omogućiti da slobodno donosimo takve odluke.

Ona je željela roditi kod kuće uz pomoć ginekologinje i primalje Ágnes Geréb, koja je brinula o njoj za vrijeme prethodne trudnoće. No, pravni status poroda kod kuće u Mađarskoj nije sasvim jasan (zbog čega je Geréb već ranije terećena za kazneno djelo), stoga je Ternovszky smatrala da nije u mogućnosti donijeti odluku o svom porodu bez da se izmijeni zakon.

Presuda je donesena u njenu korist. Odlučno je tvrdila da je država dužna zaštititi žene od institucionaliziranog nasilja koje je prisutno u nekim mađarskim rodilištima, a taj pravni presedan pokrenuo je globalni pokret za ljudska prava u porodu te podigao svijest o zaštiti prava žena u Europi.

Prije slučaja Ternovszky primaljstvo nije bila priznata struka u Mađarskoj. Primalje nisu mogle ishoditi dozvolu da obavljaju porod kod kuće, a u slučaju tragičnog ishoda, automatski su bile kazneno gonjene (bez provođenja istrage, kao što je praksa u bolnicama). Od ukupno 3500 poroda kod kuće na kojima je sudjelovala samo 3 novorođenčeta su preminula, no unatoč tome Geréb je u konačnici optužena za ubojstvo iz nehaja. Brojni njeni podržavatelji i žene koje je porodila žestoko su se usprotivili takvoj optužnici, proglasivši je neutemeljenom i nepravednom.

Sud je nedavno odbio konačnu žalbu Geréb u slučaju koji prethodi onom Anne Ternovszky. Nakon višegodišnjeg kaznenog progona (koji je uključio i boravak u strogo čuvanom zatvoru), velike su šanse da će ubrzo početi služiti zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

Tijekom karijere često je izazivala kontroverze. Prvi put joj je privremeno oduzeta liječnička dozvola 1978. godine zbog toga što je dopustila očevima da budu prisutni na porodu, a kasnije je još nekoliko puta suspendirana, uhićena i njen dom je pretresan.

Međunarodni glasnogovornik kampanje “Pravda za dr. Ágnes Geréb” Donal Kerry pozvao je sve zainteresirane da potpišu peticiju i zatraže pomilovanje od mađarskog predsjednika Jánosa Ádera. Priopćenje pročitajte u nastavku:

Dragi prijatelji i podržavatelji,

Ovim putem vas želimo obavijestiti da je 9. siječnja 2018. godine sud u Budimpešti potvrdio presudu nižeg suda iz 2012. godine protiv Ágnes Geréb i naložio njeno izvršenje. Ta presuda znači da Agnes predstoji služenje zatvorske kazne od dvije godine i zabrana rada od deset godina. Ne postoji mogućnost pravne žalbe na državnoj razini. Kazna će stupiti na snagu za nekoliko tjedana.

Podržavatelji dr. Geréb, primalja i ženskih prava širom svijeta biti će opravdano očajni i ogorčeni kad čuju za ovaj nerazumljivi razvoj događaja.

Mnogi su nam se već obratili s pitanjem na koji način bi mogli izraziti svoje oštro neslaganje s tom šokantnom odlukom. Naravno, trebat će nam izvjesno vrijeme za razmatranje svih mogućih načina borbe koje Geréb ima na raspolaganju, u cilju oslobađanja i ponovnog dobivanja dozvole za rad.

Jedna od takvih mogućnosti koju razmatraju Ágnes i njeni odvjetnici jeste zamolba za pomilovanje upućena predsjedniku Mađarske, Jánosu Áderu.

Bez obzira hoće li se Ágnes na kraju odlučiti za tu mogućnost, smatramo da bi prvi razboriti korak bio da se oni koji je podržavaju izravno obrate predsjedniku Áderu putem sljedećeg obrasca: http://www.keh.hu/messages_to_the_presidents_office te izraze neslaganje s presudom.

Svakako molimo potpisnike da se u svojim porukama pristojno izražavaju. Također vas molimo da svojim prijateljima proslijedite ovaj link preko društvenih mreža, kako bismo postigli najbolji mogući rezultat.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Novosti pratite na Facebook stranici Free Geréb Ágnes.

Prevela: Gloria Lindeman


Povezano