Objavljeno

London: Studenti/ce o pitanju seksualnog uznemiravanja u klubovima

Rezultati istraživanja koje je provelo britansko Nacionalno udruženje studenata pokazali su da je 50% ispitanika prepoznalo rasprostranjeni seksizam i kulturu seksualnog uznemiravanja na svojim fakultetima.

Posebno problematična i zabrinjavajuće rasprostranjena pokazala se ‘momačka kultura’, koju sudionici istraživanja opisuju kao svojstvenu skupinama mladića za koje su karakteristične sportske aktivnosti, obilna konzumacija alkohola te ‘dobacivanje’ često seksističkih, mizoginih i homofobnih komentara. U takvom okruženju seksizam lako prelazi u zlostavljanje i ponižavanje.

U izvještaju To je ona rekla: Iskustva studentica s ‘momačkom kulturom’ u visokom obrazovanju ističe se da su seksualno uznemiravanje i nasilje, koje se odnosi i na verbalno i na fizičko zlostavljanje, značajno povezani s ‘momačkom kulturom’ koja najviše dolazi do izražaja u segmentu društvenog života, posebno tijekom noćnih izlazaka.

‘Šlatanje’ u noćnim klubovima se smatra uobičajenim dijelom izlaska, a ispitanici kao dio problema navode i promotore noćnih klubova koji koriste ‘momačku kulturu’ kao dio poslovne strategije. Primjerice, prošle godine je klub u Leedsu snimio je promotivni video u kojem se studente poziva da „siluju brucošicu“, klub u Glasgowu ugradio je dvostrano zrcalo u ženski toalet, a jedan studentski klub u Cardiffu izdao je plakat s natpisom „Sinoć sam silovao ženu i ona je plakala“.

Tematske večeri s motivima seksa i nasilja uobičajene su u studentskim krugovima, a iskustva djevojaka pokazuju da se tom problemu mora ozbiljno pristupiti.

Seksualno uznemiravanje u klubovima smatra se nepoželjnim, zastrašujućim i ponižavajućim za žrtvu, no mnogi studenti/ice smatraju da prijavljivanjem takvog ponašanja neće ništa postići.

Ipak, s ciljem ohrabrivanja studenata da prijave uznemiravanje, organizacija Hollaback London je uz potporu organizacija Everyday Sexism i End Violence Against Women, pokrenula Good Night Out, prvu organiziranu kampanju protiv seksualnog zlostavljanja u noćnim klubovima. U kampanju su se uključili Savez studenata Londonskog sveučilišta, razni manji studentski savezi te popularni londonski noćni klubovi.

U klubovima će biti vidljivo istaknuti plakati koji poručuju: „Ako se zbog nekoga ili nečega osjećaš neugodno, bez obzira koliko se zanemarivo to čini, prijavi to bilo kojem članu našeg osoblja, koji će učiniti sve što je potrebno da ti to ne uništi izlazak“, prenosi Guardian. Osoblje klubova proći će edukativni trening na kojem će im se pokazati kako uočiti i tretirati seksualno uznemiravanje. Iz inicijative su također pozvali studente da im šalju povratne informacije, a posebno ako smatraju da inicijativa ne djeluje.

Trenutni odaziv je pozitivan, istaknuli su voditelji kampanje, a ako inicijativa u Londonu uspije, planira se njeno širenje na druge gradove. [D.K.]


Povezano