Objavljeno

Nezavisna istraga otkrila zlostavljanje 1,400 djevojčica u Rotherhamu

Prošle godine u studenome najavljeno je kako će bivša savjetnica za socijalni rad Škotske vlade, profesorica Alexis Jay, pokrenuti nezavisnu istragu o postupanju lokalnih vlasti u slučajevima zlostavljanja djevojčica u Rotherhamu od 1997. godine.

Izvješće ove istrage objavljeno 26. kolovoza 2014. godine, naručeno od strane Vijeća rotherhamske općine, otkrilo je kako je broj seksualno zlostavljane djece od 1997. do danas prema konzervativnim procjenama barem 1,400.

Prema izvješću, djevojčice od čak 11 godina starosti bile su “silovane od strane višestrukih počinitelja, otimane, te prodavana u drugim gradovima Engleske i zastrašivana.”

Prethodne istrage provedene 2002., 2003. i 2006. godine došle su do sličnih otkrića, no bile su, kako kaže izvješće “učinkovito zataškane” zbog toga što dužnosnici “nisu vjerovali podacima.” Naime, 2010. godine samo je petorica muškaraca proglašena krivima za ovaj zločin unatoč brojnim naznakama da se radi o širem kriminalnom miljeu.

Iako je poznato kako su u većini slučajeva počinitelji pakistanskog porijekla, nekoliko je vijećnika priznalo kako su se bojali identificirati etničku skupinu da ne bi bili proglašeni rasistima, dok ih se nekoliko pak prisjećalo jasnih uputa od viših instanci da to ne čine.

Novinarka Daily Mail-a Sue Reid koja se već godinama bavi ovim slučajem također vjeruje kako je razlog nedostatnog postupanja autoriteta u ovom slučaju upravo u svojevrsnom rasnom tabuu politički korektne kulture moderne Britanije.

Tek prije četiri godine policija je po prvi put priznala neugodnu istinu o seksualnoj eksploataciji djevojčica i to u izvješću koje nije trebalo dospjeti do javnosti: “Postoji problem s mrežom muslimanskih prijestupnika kako na lokalnoj razini tako i na nacionalnoj. Ovo je posebice slučaj u Sheffieldu te još više u Rotherdamu gdje izgleda da postoji veliki problem s muškarcima azijskog porijekla koji zlostavljaju mlade bijele žene.” Također, tadašnji član parlamenta Denis MacShane javno je okrivio “izmještenu rasnu osjetljivost” za nedostatak policijske učinkovitosti u provođenju istrage.

Međutim kako ističe Nazir Afzal, predstavnik tužilaštva u ovom slučaju, medijski fokus na etničnost je kontraproduktivan. Kako kaže, “slučajevi zlostavljanja pojavljuju se u cijeloj zemlji, a etničnost počinitelja ovisi o lokaciji … Počinitelja ne definira njegova rasa, već njihov stav prema ženama … Žrtve su odabrane zbog njihove ranjivosti, a ne zato što su bijele … Riječ je o muškoj moći. Ove djevojke su izmanipulirane i zlostavljane zato što su bile lak plijen zlim muškarcima”. [P.B.] DailyMail


Povezano