Objavljeno

Laverne Cox u glavnoj ulozi u novoj verziji filma “The Rocky Horror Picture Show”

Glumica Laverne Cox će u novoj TV verziji kultnog filma “The Rocky Horror Picture Show” utjeloviti lik Dr. Frank-N-Furtera.

Većini ljudi prva je asocijacija na spomenuti film zasigurno ludi znanstvenik u korzetu koji svojim dvorcem trčkara u štiklama. Pomalo je teško zamisliti da bi itko mogao zamijeniti Tima Curryja u ulozi smjelog, ekstravagantnog, užasnog, jednostavno briljantnog ”slatkog transvestita iz Transilvanije”. Sudeći po općem oduševljenju javnosti, ako je itko dorastao zadatku, onda je to Laverne Cox.

Ipak, ova produkcijska odluka za sobom povlači nekoliko važnih pitanja, prije svega problem reprezentacije trans* osoba na mainstream televiziji, odnosno ograničenog spektra uloga koje mogu igrati, kao i eksploataciju trans* osoba da bi se udovoljilo fetišističkoj fascinaciji javnosti.

1975. godine, kada je film originalno prikazan, “The Rocky Horror Picture Show” je bio iznimno subverzivan u prikazu nenormativnih rodnih uloga i seksualnih praksi. No 2015. godine, s identičnim scenarijem i u produkciji mainstream televizijske kuće, postavlja se pitanje hoće li film značajno izgubiti na svojoj podrivačkoj prirodi te pribjeći eksploataciji LGBTIQ identitea od strane mahom cis, heteroseksualne publike.

Naravno, sve bi ovo bilo upitno i bez Cox u glumačkom postavu, no odabir glavne glumice u ovom slučaju otvara suptilno, ali potencijalno vrlo opasno izjednačavanje cross-dressera i trans žena.

Angažirati najpoznatiju trans glumicu za ulogu najpoznatijeg filmskog transvestita, u društvu koje trans žene i dalje nerijetko vidi tek kao ‘muškarce u haljinama’ i unutar filmske industrije koja, izuzev nekoliko iznimaka (Cox u seriji “Orange Is The New Black” ili Jamie Clayton u seriji “Sense8”), angažira cis osobe za trans uloge, ovaj jednom seksualno revolucionaran film svodi na puko oruđe za (ponovnu) uspostavu opresivnih pretpostavki o trans* osobama.

Ipak, u obzir treba uzeti i vremenski odmak. Moguće je da bi se danas, kada su trans* identiteti prepoznati i izvan uskog medicinskog i/ili LGBTIQ diskursa, Dr. Frank-N-Furter uistinu identificirao kao trans žena. Sama Cox je izjavila da je oko uloge jako uzbuđena i vjerujemo da će nas oboriti s nogu svojom originalnom vizijom Doktora. Treba također istaknuti da je plus nove verzije svakako činjenica da glumačka postava nije u potpunosti bijela, što vjerujemo da je i sama Cox uzela u obzir. Dazed, AutostraddleFlavorwire


Povezano