Objavljeno

Kalifornija će kažnjavati muškarce koji skinu kondom bez ženina pristanka

Foto: Cottonbro / Pexels

Prije otprilike 30 godina, seksualna radnica iz Aljaske Maxine Doogan ostala je trudna zato što je klijent uklonio kondom bez njezinog znanja i pristanka (eng. stealthing). Premda je znala kako postupak njezinog klijenta nije bio u redu, znala je i da nije riječ o protuzakonitom činu te da ne može ništa napraviti u vezi toga.

Kalifornija je sada postala prva američka savezna država koja je zabranila skidanje kondoma bez pristanka seksualnog partnera/ice te ga proglasila oblikom seksualnog nasilja. Žrtve sada mogu tužiti počinitelje i tražiti odštetu, no s obzirom da je ova izmjena usvojena samo u području građanskog prava, počinitelji ne mogu biti gonjeni za kazneno djelo.

Maxine Doogan je izjavila kako će novi zakon svakako pomoći zaštiti seksualnih radnica i drugih skupina ljudi koje su često marginalizrane od strane pravnog sustava.

Članica kalifornijske Skupštine Cristina Garcia radila je na ovom zakonu godinama, a prvi put ga je predložila 2017. godine.

I dalje smatram da ovo treba biti dio kaznenog zakona,” izjavila je Garcia. „Ako je izostao pristanak, nije li to definicija silovanja ili seksualnog napada?”

Garcia je izjavila kako ju je na promjenu zakona inspirirao rad tadašnje studentice prava na Sveučilištu Yale, Alexandre Brodsky, zahvaljujući kojoj je izraz stealthing populariziran. Brodsky je danas odvjetnica i autorica knjige Sexual Justice u kojoj opisuje brojne priče osoba koje su doživjele stealthing. Mnoge žrtve navodile su kako nisu sigurne je li riječ o silovanju, te su isticale strah od spolno prenosivih bolesti i trudnoće, kao i osjećaj zlostavljanja i izdaje.

Istraživanja pokazuju kako je stealthing puno češći nego što se misli. Istraživanje iz 2019. godine navodi kako je 12% žena u dobi od 21 do 30 godina doživjelo da partner skine kondom tijekom seksualnog odnosa bez njihova znanja i/ili pristanka. Australsko istraživanje iz iste godine navodi kako je ovo iskustvo imala jedna od tri žene, te jedan od pet muškaraca.

Iako u nekim državama (poput UK-a, Novog Zelanda i Njemačke) za skidanje kondoma možete biti kazneno gonjeni, svijest o ovom problemu još uvijek je niska. Prijave su rijetke, a dokazivanje namjere teško. [K.D.] BBC…


Povezano