Objavljeno

Iowa uvela najstroži zakon protiv pobačaja u SAD-u

Foto: elmoree, Flickr

Američka savezna država Iowa uvela je najstroži zakon o pobačaju u SAD-u koji zabranjuje pobačaj nakon detektiranja otkucaja srca fetusa (fetal heartbeat bill). U mnogim slučajevima to može biti već nakon šestog tjedna, što je prije nego mnoge žene shvate da su trudne. Zakon predviđa i neke iznimke, npr. silovanje ili incest te ako je ugrožen život žene.

“Imam vrlo pozitivne povratne informacije o donošenju ovog zakona. Ali, kao što znate, postoje povratne informacije na obje strane. Postoje vrlo, vrlo jaki i strasni osjećaji s obje strane ovog pitanja. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo zaštitili život i to sam učinila kad sam potpisala zakon”,  rekla je guvernerka Kim Reynolds koja je potpisala ovaj zakon.

Državni senatori koji su podržali ovu mjeru izjavili su kako im je cilj osporiti presudu Vrhovnog suda SAD-a Roe v. Wade koja je utvrdila da žene imaju ustavno pravo na pobačaj.

S druge strane, demokratska zastupnica Beth Wessel-Kroeschell izjavila je: “Sve žene, bez obzira na dob, dohodak ili rasu, trebaju biti u mogućnosti dobiti usluge reproduktivnog zdravlja, uključujući pobačaj, bez političkih i financijskih prepreka”.

Organizacija Planned Parenthood navodi kako su ovo ekstremni pokušaji zabrane pobačaja na rubu medicinskog i pravnog okvira.

”Ovaj zakon je zapravo zabrana sigurnog, pravnog pobačaja i prijetnja da će se reproduktivna prava vratit desetljećima nazad”, tvrdi voditeljica odnosa s javnošću Planned Parenthooda Erin Davidson Ripley. [M.O.] BBC


Povezano