Objavljeno

Izbjeglice tuže američkog ginekologa za zlostavljanje i nehumano postupanje

Preko 30 žena, izbjeglica i tražiteljica azila iz Meksika, Bolivije, Senegala, Kenije i drugih zemalja, podiglo je kolektivnu tužbu protiv ginekologa iz američke države Georgia i protiv Američke agencije za imigraciju i carine (ICE) navodeći zlostavljanje i nehumano postupanje dok su bile zadržane na granici.

Ove su se žene nalazile u prihvatnom centru u mjestu Ocilla u Georgiji, gdje su bez pristanka podvrgnute invazivnim medicinskim postupcima kao što su histerektomija, kontraceptivne injekcije i ginekološki zahvati koji nisu bili medicinski indicirani i koji se mogu smatrati seksualnim nasiljem.

Svi su ovi zločini izvršeni od strane ginekologa Mahendre Amina, koji je ovlašten od strane ICE-a za obavljanje ginekoloških pregleda izbjeglica. Uz to, zaposlenici ICE-a i tvrtke koja upravlja prihvatnim centrom optuženi su da su pokušali odgovoriti žene od tužbe i zastrašiti ih zatvaranjem u samice, uznemiravanjem, ograničavanjem pristupa lijekovima i slično.

Ova je vijest prvi put izašla u javnost u rujnu prošle godine zahvaljujući medicinskoj sestri koja je radila u tom centru, što je ohrabrilo i druge žene da progovore. Neovisni tim medicinskih stručnjaka u listopadu je utvrdio niz pogrešnih dijagnoza, kao i nedostatak informiranog pristanka na medicinske zahvate.

“Ljudi kojima inače vjerujemo, medicinsko osoblje, ne možemo im više vjerovati. Ne znam što rade s našim tijelima,” izjavila je jedna od žrtava, koja je protiv svoje volje dobila kontracepcijsku injekciju. [K.D.] Huffington Post…


Povezano