Objavljeno

Građanski neposluh žena protiv Trumpove politike razdvajanja imigrantskih obitelji

Foto: Women's March @Twitter

Stotine žena prošlog četvrtka održalo je mirni prosvjed ispred zgrade američkog Senata, pod sloganom Women Disobey, usmjeren protiv imigracijske politike „nulte tolerancije“ predsjednika Donalda Trumpa.

Neposredan povod za ovaj i brojne druge prosvjede diljem SAD-a bilo je provođenje mjera razdvajanja obitelji na južnoj državnoj granici i pritvaranja ilegalnih imigranata, koja se provodi od svibnja ove godine. Zahtjevi aktivista su ukidanje ove politike, prekid razdvajanja obitelji i pritvaranja ljudi, te što hitnije ujedinjenje razdvojenih roditelja i djece.

Prema informacijama organizatora prosvjeda Women Disobey, liberalne aktivističke skupine Women’s March, 2500 žena iz 43 američke savezne države sudjelovalo je u ovom činu masovnog građanskog neposluha. Prosvjednice su marširale u Washingtonu od zgrade Ministarstva pravosuđa do zgrade Senata, odjevene u bijelo, a kasnije i omotane u deke od termo folije – čime su evocirale slike pritvorene djece u prihvatnim centrima. Među prosvjednicima su bile i senatorice Elizabeth Warren, Kirsten Gillibrand i Tammy Duckworth.

U mirnom prosvjedu aktivistkinje su blokirale ulaz u zgradu, što je rezultiralo brojnim uhićenjima. Službene izjave iz policije potvrđuju da je uhićeno oko 575 osoba, među kojima je bila i zastupnica u Kongresu Pramila Jayapal i glumica Susan Sarandon.

 „Kao žena i kao majka, odbijam šutjeti dok se na granici djeca razdvajaju od roditelja. U povijesti SAD-a dugo se razdvajalo crne žene od njihove djece, ali uzvratili smo borbom. Naša borba neće prestati dok sve majke ne budu ponovno ujedinjene sa svojom djecom,“ rekla je Tamika Mallor iz vodstva Woman’s Marcha.

Imigracijska politika američkog predsjednika i njegove administracije izazvala je snažne reakcije javnosti te je prozvana nehumanom i osuđena s obje strane političkog spektra. Iako je predsjednik potpisao izvršnu uredbu kojom se obavezuje da će obitelji zatečene u ilegalnom prelasku granice ostati zajedno, u rješavanju aktualne krize na južnoj granici još uvijek nema pomaka. Traume koje proživljavaju djeca i obitelji tijekom boravka u prihvatnim centrima, koji po mnogim izvještajima izgledaju kao zatvori, tek su početak mučnog zakonskog procesa koji ih čeka

Ova i slične represivne politike Trumpove vladajuće garniture pokrenule su val progresivnog liberalnog aktivizma. Samo dva dana nakon prosvjeda Women Disobey, održao se i niz prosvjeda pod nazivom Families Belong Together, koji je okupio stotine tisuća prosvjednika na gotovo 700 lokacija diljem SAD-a. Prosvjednici su izrazili ljutnju i nezadovoljstvo zbog razdvojenih obitelji, zahtijevajući što hitnije promjene. [J.L.] The Cut


Povezano