Objavljeno

Suzbijanje seksualnog nasilja bi trebao biti globalni prioritet

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je nedavno donijelo rezoluciju o suzbijanju silovanja kao oružja rata, ali ih je SAD prisilio da uklone dijelove koji se odnose na mogućnost pristupa seksualnom i reproduktivnom zdravlju osobama koje su preživjele silovanje.

Iako je kroz povijest seksualno nasilje uvijek predstavljalo sastavni dio rata, SAD je zaprijetio korištenjem veta kako bi blokirao rezoluciju zbog korištenja jezika kojemu je svrha žrtvama silovanja osigurati sveobuhvatan pristup zdravstvenoj zaštiti.

Amy Jones, dugogodišnja terapeutkinja i direktorica kriznog centra za silovanje, zgrožena je tim činom Trumpove administracije, odnosno propustom da osudi počinitelje i uloži napor u zaustavljanje seksualnog nasilja.

Silovanje kao sustavni alat za usađivanje terora i srama kako bi se destabilizirale zajednice i uspostavila kontrola široko je dokumentirano zadnjih nekoliko desetljeća. Seksualno nasilje u kontekstu konflikata zabilježeno je diljem svijeta u zemljama kao što su Bangladeš, Sjeverna Koreja, Filipini, Ruanda, Sijera Leone, Šri Lanka, Uganda i Vijetnam.

U međuvremenu, u SAD-u se svake 92 sekunde dogodi seksualni napad, a svakih devet minuta jedna od tih osoba je dijete. Seksualno nasilje je zločin ogromnih razmjera: svake godine pogođeno je preko 321 000 Amerikanki/aca od 12 i više godina, upozorava Amy Jones.

Tijekom vremena koje vam je potrebno da se zaustavite u lokalnom kafiću, popijete kavu i pojedete kolač, procjenjuje se da će životi sedam osoba zauvijek biti promijenjeni seksualnim nasiljem. Ove brojke govore kako seksualno nasilje ima učinak na gotovo svakoga – ako ne na razini osobnog iskustva, onda se radi o nekome s kime su bliske_i ili koga vole.

Glavna poruka koja se šalje je da seksualno nasilje ne predstavlja veliku stvar, da bi preživjele_i trebale_i brzo prijeći preko njega i krenuti dalje, da život počinitelja ne bi trebao biti uništen tim “incidentom”. Mnoge aktivistkinje se bore protiv takvih poruka kako bi stvorile svijet u kojem žene koje su preživjele silovanje mogu bez straha i s pravom očekivati potporu, razumijevanje i djelovanje – i, u konačnici, pravdu.

Dugogodišnje neumorno zagovaranje i težak rad s preživjelima doveo je do značajnih pomaka u korist žrtava i načinu na koji se reagira na seksualno nasilje unutar sustava pravosuđa, škola, vjerskih zajednica, medija itd. No, promjena socijalnih normi i stavova, poput okrivljavanja žrtve i smanjivanja učinka seksualnog nasilja, zahtjeva koordinirani trud i učinkovitu zakonsku podršku i regulacije.

Prevela i prilagodila: Tara Gudović

Izvor: Ms Magazine


Povezano