Objavljeno

Jill Abramson otpuštena radi zahtjeva za jednakom plaćom?

Jill Abramson, iz zasad nepotvrđenih razloga, otpuštena je s pozicije glavne urednice New York Timesa. Abramson je ujedno i prva žena na toj poziciji u NYT-u.

Iako se spominju različiti uzroci njezinih sukoba s rukovodstvom časopisa, jedan od spomenutih razloga njezinoga nezadovoljstva te možebitan uzrok i njezinoga otpuštanja činjenica je da je Abramson bila manje plaćena od Billa Kellera, svoga prethodnika na uredničkom mjestu, te je svoje poslodavce upozorila na spomenutu diskriminaciju, nakon čega joj je uručen otkaz.

Prema riječima Arthura Sulzbergera, izdavača i predsjednika New York Times-a, Abramson je otpuštena jer je „napasna i agresivna“, a različiti izvori potvrđuju kako su sukobi između Abramson i Sulzbergera bili više negoli učestali.

Iako su pravi razlozi kulminacije spomenutih sukoba i dalje nepoznati, mediji diljem Amerike zgroženi su činjenicom kako postoji mogućnost da je rodna diskriminacija uzrokom niže plaće, odnosno otkaza Jill Abramson te se čini kako će upravo pritisak medija rezultirati ispravkom nepravde.

Naime, mediji pozivaju građane i na potpisivanje peticije kojom će osuditi i omogućiti ispravljanje toga i svakog sličnog postupka kojim se ugrožavaju osnovna ljudska prava.

Abramson će na mjestu glavne urednice New York Times-a zamijeniti Dean Baquet, prvi Afroamerikanac na spomenutoj poziciji. [M.T.] UltraViolet/NYTimes


Povezano