Objavljeno

Previše medijskog sadržaja kreira se ignorirajući pola potencijalne publike

Crtež umjetnice Grizelde Grizlingham prikazuje skupinu muškaraca okupljenih oko stola za sastanke sa samo jednom prisutnom ženom. Natpis ispod slike kaže: “Pa, ti si jedina koja misli kako smo seksistička organizacija.” Ovaj crtež bio bi jednako točan kada bi trećina, ili čak polovina prisutnih bile žene jer kako pokazuju nedavna zbivanja, tek pokretanje kampanje omogućuje davanje glasa ženskoj perspektivi.

Takav je bio slučaj s komičarom Dapper Laughsom čiji portfolio uključuje ekstremnu mizoginiju, zlostavljanje i viceve o silovanju, no dok nije lansirana ogromna kampanja ITV je spremno branio njegove nastupe izjavama poput: “Komedija je subjektivna stvar te razumijemo kako njezin sadržaj ne mora svima biti po volji. Žalimo što su se neki naši gledatelji našli uvrijeđenima, međutim, kao i sve naše emisije, sadržaj ovih nastupa pažljivo je razmotren te procijenjen kao prikladan za emitiranje.”

Poruka gledateljima je jasna: Ozbiljno smo razmislili o ovome i svejedno odlučili emitirati. Ako ste skloni uzrujavanju oko mizoginog sadržaja, vi niste ciljana publika ITV-a.

Televizija nije jedino mjesto gdje se žene nasilno i opetovano stavljaju u stereotipne uloge ili se pak potpuno izostavljaju. Ista je situacija i s novinama, kazalištem ili gamingom, a iskustvo saznanja kako “ovo nije kreirano sa mnom na umu” nije rezervirano samo za žene već za sve ljude koji se nalaze izvan kategorija heteroseksualnog, bijelog muškarca srednje klase bez invaliditeta.

Bilo da se radi o hiperseksualizaciji i egzotifikaciji crnih žena, portretiranju ljudi s invaliditetom kao tragičnih ili zlih, stereotipiziranju određenih religija ili pak o portretiranju gay i transrodnih likova samo unutar diskursa seksualnosti i rodnog identiteta, kao da su ove karakteristike jedino što ih definira, ovi stereotipi poništavaju stvarna i kompleksna ljudska iskustva.

Ovi problemi imaju stvaran utjecaj na način kako konzumiramo medije i zabavu. Stereotipna reprezentacija i nedostatak raznolikosti ostavljaju nas s opcijom da ugasimo televizor ili pak nastavimo s osjećajem kako gazimo po vlastitim uvjerenjima i osobnim iskustvima, što je The Onion savršeno oslikao svojim naslovom: “Žena uzima pauzu od feminizma kako bi uživala u TV sadržaju”. Također, nedavna je studija u SAD-u pokazala kako gledanje televizije snižava samopoštovanje djece, sa iznimkom bijelih dječaka.

Možda je najveća ironija u cijeloj priči o nedostatku medijske raznolikosti  u tome što takav pristup ne donosi zaradu. Još jedna studija o hollywoodskoj produkciji pokazala je kako raznolikost profila glumaca donosi veću zaradu te ima širu publiku, no argumenti kako takvi sadržaji nisu mainstream i dalje se ustraju. [P.B.] TheGuardian


Povezano