Objavljeno

Jesu li neudane žene bez djece sretnije?

Žene koje nisu u braku i nemaju djecu su najsretnija skupina stanovništva, kazao je Paul Dolan, profesor bihevioralne znanosti na London School of Economics.

Predstavljajući najnovije podatke, Dolan je također rekao da će neudane žene bez djece vjerojatno nadživjeti svoje oženjene kolege_ice s djecom, a ujedno su zdravije od njih.

Dolan, koji se i inače bavi mjerenjem sreće, njezinih uzroka i posljedica, naglasio je kako muškarci u usporedbi sa ženama imaju veću korist od braka jer se “primire”.      

U braku, pojasnio je, “manje riskirate, više zarađujete i živite dulje. Žena se, s druge strane, mora nositi s time te umire ranije. Najzdraviju i najsretniju populacijsku skupinu čine žene koje se nikada nisu ušle u brak ili imale djece.”

“Nemamo dobre longitudinalne podatke koji prate iste ljude kroz dulji period, ali sa sigurnošću vam mogu savjetovati: ako si muškarac, vjerojatno bi se trebao oženiti; a ako si žena, nemoj se zamarati,” provokativno je komentirao Dolan.

Njegova posljednja knjiga, Happy Ever After, referira se na podatke iz istraživanja koje je usporedilo razinu zadovoljstva i tuge kod nevjenčanih, vjenčanih, rastavljenih, razdvojenih parova i udovica/udovaca. Istraživanje je pokazalo da su veće razine sreće kod oženjenih nego kod onih koji nemaju partnere, ali samo kad su njihovi muž ili žena bili prisutni u prostoriji.            

Druga istraživanja su mjerila financijske i zdravstvene prednosti braka za muškarce i žene, za koje Dolan tvrdi da se mogu pripisati većim primanjima i emocionalnoj potpori, što omogućuje oženjenim ljudima da riskiraju i zatraže zdravstvenu pomoć. Učinak braka na žensko zdravlje je nešto manji, pokazuju podaci; međutim, udane žene srednjih godina izložene su većem riziku od fizičkih i mentalnih poremećaja od svojih neudanih vršnjakinja.

Unatoč navedenim prednostima života bez braka i djece za žene, Dolan je rekao kako se brak i djeca smatraju tradicionalnim simbolima uspjeha, što znači da bi se zbog stigme mnoge žene mogle osjećati nesretno.

“Vidite ženu u četrdesetima koja je sama i koja nikada nije imala djecu – Ajme, to je prava šteta, nije li? Možda ćeš jednog dana upoznati pravu osobu i to će se promijeniti. Ne, možda će upoznati krivu osobu i to će se promijeniti. Možda će upoznati muškarca koji će je učiniti manje sretnom i manje zdravom pa će umrijeti ranije,” kazao je Dolan. [T.G.] The Independent


Povezano