Objavljeno

Hrvatska: prihvaćanje tradicionalnih rodnih uloga recept za sretan brak

Opsežno istraživanje Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar o bračnim navikama, očekivanjima i zadovoljstvom u braku građana Hrvatske, pokazalo je da su žene s trogodišnjom srednjom školom najzadovoljnije bračnim životom, a nezadovoljstvo raste sa stupnjem obrazovanja.

Projekt, na čelu s prof. dr. sc. Josipom Obradovićem, pripremao se pet godina, samo istraživanje trajalo je dvije godine, a u njemu je sudjelovalo 1,800 muškaraca i žena iz grada Zagreba i 14 županija.

U anketnim su upitnicima odgovarali što im je ključno za zadovoljstvo u braku, koliko vremena tjedno provedu u rutinskim kućanskim poslovima, a iz opsežnog istraživanja da se iščitati koja skupina je najviše, a koja najmanje zadovoljna brakom.

„Ljudi koji u brak ulaze s manje očekivanja i prihvaćaju tradicionalnu podjelu uloga imaju više šanse da ostanu u braku, od recimo visokoobrazovanih pojedinaca kojima su i očekivanja veća“, ističe profesor Obradović.

Prema rezultatima istraživanja, zadovoljstvo u braku i stupanj obrazovanja obrnuto su proporcionalni. Patrijarhalne i niže obrazovane žene najzadovoljnije su brakom, dok s povećanjem razine obrazovanja zadovoljstvo opada. Najzadovoljniji muškarci su pak oni visokoobrazovani, a zanimljivo je kako muškarci na svim razinama obrazovanja bračnu sreću mjere i sudjelovanjem u kućanskim poslovima.

Prema rezultatima istraživanja, muškarci su sretniji što su manje uključeni u kućanske poslove, a žene što više preuzimaju te zadaće. Žene nižeg obrazovanja na kućanske poslove troše i do 45 sati tjedno, visokoobrazovane oko 30 sati, a muškarci, bez obzira na obrazovanje, do deset sati tjedno. To znači da visokoobrazovana žena u prosjeku radi do tri sata dnevno u kući, a suprug manje od sat vremena.

Na nezadovoljstvo u braku utječe i ekonomski stres, a iako ga doživljavaju i žene, za muškarce je on važniji jer se još uvijek identificiraju s ulogom hranitelja obitelji. Kod oba spola bračna potpora je faktor koji najviše utječe na zadovoljstvo u braku.

Na pitanje tko je danas sretan u braku, profesor Obradović odgovara: „ To su oni koji imaju jasna očekivanja, imaju klasičnu podjela rada i gdje ne postoji interferencija uloga. Kod žena pak s porastom obrazovanja rastu očekivanja, a ako su ona kod žene različita od onih koja ima njezin suprug, vjerojatno je da će zadovoljstvo brakom opadati“. [A.B.] Tportal


Povezano